piątek, 22 lutego 2013

WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN


 
Danie z woka przyrządza się bardzo szybko.
 Trzeba tylko wcześniej przygotować sobie składniki.
Samo smażenie zajmie chwilkę.
Można wykorzystać przeróżne,ulubione warzywa i chiński makaron jajeczny.


Składniki:
  •  200-300g chudego wołowego mięsa
  •  200g chińskiego makaronu jajecznego Chow Mein
  •  1 szt.marchewki
  •  1 szt.małej pietruszki
  •  3 plasterki selera / patyk selera naciowego
  •  2 garście zielonej fasolki
  •  różyczki brokuł
  •  kawałek pora
  •  1 szt.cebuli
  •  2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  •  2 ząbki czosnku
  •  3 szt.pieczarek
  •  1 szklanka bulionu 
  •  2 łyżeczki białego sezamu
  •  1 łyżeczka czarnego sezamu
  •  1 mała papryczka chilli
  •  grzybki mun
  •  4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej)
  •  1-2 łyżki oleju sezamowego
  •  2-3 łyżki oleju roślinnego
  •  1/2 łyżeczki brązowego cukru
Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam  przez 4 minuty. 
Przełożyłam na sitko, przelałam zimną wodą i odstawiłam. 

Namoczyłam w gorącej wodzie grzybki mun.



Wołowinę pokroiłam na małe kawałki.
  

Przygotowałam i pokroiłam warzywa, czosnek i imbir.

 

W garnku podgotowałam przez chwilkę fasolkę


i brokuły.


Nie powinno się ich gotować do miękkości.Powinny być chrupkie.

Rozgrzałam w woku olej i smażyłam wołowinę przez około 4-5 minuty.

 

Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli.


Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę.


Wsypałam plasterki pieczarek.




Następnie plasterki pora.


Do warzyw dołączyła zielona fasolka,


grzybki mun.


Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem,
cukrem i podlałam bulionem.


Na koniec dodałam brokuły.


Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron,
polać olejem sezamowym i sosem sojowym.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...