piątek, 19 sierpnia 2011

OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE




Czas na przetwory!
Ogórki pięknie rosły na krzaczkach...ale do czasu jak zostały własnoręcznie 
przeze mnie zerwane w towarzystwie słodko kąsających komarów.
Ale cóż trzeba było się poświęcić aby później w zimowe wieczory 
móc zajadać się pysznymi ogóreczkami.

Przepis dostałam od mojej teściowej i został już on wypróbowany przez wielu znajomych jak również i przeze mnie.
Zapewniam ,że są pyszne i inne od wielu ogórków które jadłam.
Smak jest słodko octowy po prostu rewelacyjny.
                                                                           
                                                                             Zatem zaczynajmy...


Składniki:

4 kg. ogórków
1/2 kg.  cebuli
        2 sztuki  czerwonej papryki
2 sztuki  żółtej papryki
1 sztuka selera
gorczyca
kolendra
ziele angielskie

Zalewa:

3 szklanki  10% octu
3 szklanki wody
 5 szklanek cukru

Składniki do namoczenia ogórków:

9 szklanek wody
1 szklanka soli


Ogórki umyłam.


Przekroiłam ogórki wzdłuż na pół i ułożyłam je w miskach.
Zagotowałam 9 szklanek wody z 1 szklanką soli.
Przestudziłam i zalałam nią przekrojone ogórki.



Po upływie trzech godzin odlałam sok,który puściły.
Wkładałam do słoików ogórki, pokrojoną w paseczki paprykę, cebulę i kawałki selera.
Przyprawy czyli gorczycę,kolendrę i ziele angielskie
 wsypywałam wedle uznania do każdego słoika.



Zalewę zagotowałam i zalałam nią ogórki.
Na koniec została jeszcze pasteryzacja.

Smacznego!








3 komentarze:

Madzia pisze...

Sałatka jest przepyszna! Robiłam w tym roku i zdążyłam już otworzyć pierwszy słoiczek i zdegustować - wszyscy są zachwyceni, mam zamiar spróbować jeszcze "sałatki z ogórków, marchewki i cebuli", mam nadzieję, że będzie równie dobra :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

ile czasu pasteryzować?

Marzynia Mamcia pisze...

Moje ogórki już się moczą w solance. Napiszę, jak wyszła :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...