wtorek, 25 października 2011

BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI


W weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie.
Od lat sprzedawane są tam 
bułki nadziewane farszem z pieczarek.
Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi.
I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze,
moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki.
Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak ten sam?;-)

Składniki:
  • pieczarki
  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól,pieprz
  • bułka
Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle.


Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki.


Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je.


Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany.

 

Bagietki przekroiłam na pół.
Wydrążyłam w nich otwór.
Włożyłam bułki do piekarnika.
Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące.


Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.

 
I pysznie gorące, chrupiące bułeczki pieczarkowe gotowe!
Smak dzieciństwa i pyszna kolacja zapewniona!
Smacznego!


7 komentarzy:

kuchennefascynacje pisze...

Na pewno pożywna :)

Oliwka pisze...

ze śmietanką jeszcze nie robiłam, ciekawe jak bardzo zmienia smak? :)

Anonimowy pisze...

no i porywam kolejny przepis... Wiesia

Anonimowy pisze...

ispełniaja sie marzenia z lat80/90

Anonimowy pisze...

Pamiętam te bułeczki z pieczarkami!
Powstały w czasach pustych półek w sklepach i dotrwały do dziś!
Ulica Nowomiejska i zapach smażonych pieczarek to początek lat 80 a póżniej całe lata 90 i aż do teraz!
Tyle lat, chyba już się robię stara.
Tamte były raczej bez śmietany.

Anonimowy pisze...

To jest jak najbardziej potrawa regionalna z Warszawskiego Starego Miasta!
Warto zrobić bo pyszne!

Anonimowy pisze...

To jest jak najbardziej potrawa regionalna z Warszawskiego Starego Miasta!
Warto zrobić bo pyszne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...