niedziela, 30 sierpnia 2015

GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI




Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku!

Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i  zdrowe.

Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające.
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, 
odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. 

Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę.
Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna.
Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek.

Porzeczki są bogate w pektyny,
 tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących.



Składniki:
  • 3 kg czerwonej porzeczki
  • 900 g cukru ( po około 300 g na 1 kg)

Porzeczki umyłam.


Oderwałam owoce z gałązek i przełożyłam do dużego garnka.


Gotowałam przez około 30 minut, aż puściły sok.


Teraz porzeczkę partiami trzeba przecierać przez sito,
 lub tak jak ja przecisnąć ją przez wyciskarkę.
Powstał gładki i pięknie czerwony sok.
Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych owoców.



Wsypałam cukier.



Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut.
Początkowo galaretka będzie miała płynną konsystencję.
Tak jak pisałam, porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim po ostudzeniu
 i wyjęciu ze słoiczków galaretka pięknie zgęstnieje.



Pozostało już tylko przelewać gorący sok do czystych i wyparzonych słoiczków.
Zakręcałam i odstawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!





piątek, 28 sierpnia 2015

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I BROKUŁAMI


Sałatki mają to do siebie,że można je komponować z przeróżnych składników.
Czasem zmiana jednego składnika zmienia jej smak.

Dziś proponuję dodać do sałatki kaszę kuskus.
Poniżej moja propozycja sałatki z brokułami i kaszą kuskus.


Składniki: (ilość dowolna)
  • kasza kuskus
  • brokuły
  • 3 jajka
  • 3 małe świeże zielone ogórki
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki kaparów
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jogurt naturalny lub/i majonez
Do podania grzanki z czosnkiem i odrobiną parmezanu.


Brokuły ugotowałam al dente w osolonej wodzie.
Nie powinno się ich przykrywać podczas gotowania,
nie stracą wtedy ładnego zielonego koloru.
Pokroiłam je na małe różyczki.
Dodałam do nich pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka.


Kolej na kaszę kuskus.
Ją wystarczy zalać gorącą wodą, lekko posolić, przykryć 
i chwilkę poczekać aż wchłonie wodę.
Ja dodałam jeszcze odrobinę szafranu.


Gdy przestygła, wsypałam ją do brokuł.


Dodałam następnie kukurydzę konserwową,


kapary,


pokrojone drobno zielone ogórki,


i suszone pomidory.


Wszystkie składniki wymieszałam.


Wlałam gęsty naturalny jogurt z niewielką ilością majonezu.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.


Do sałatki podałam grzanki z czosnkiem, polane oliwą i parmezanem.


Smacznego!


środa, 26 sierpnia 2015

MAKARON Z CHORIZO BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ



Ostre, paprykowe chorizo nadało daniu bardzo aromatyczny smak.
Doprawiłam również makaron dużą ilością wędzonej papryki, 
dzięki czemu bakłażan przeszedł jej smakiem.
Trochę ziół, czosnek, świeża papryka i słodkie koktajlowe pomidorki  
i pyszne danie gotowe.

Składniki:
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 mała lub pół dużej świeżej, czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • makaron pappardelle lub inny ulubiony do podania



Na patelnię wlałam olej.
Wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę.
Lekko ją posoliłam i zeszkliłam.
Wsypałam słodką i ostrą wędzoną paprykę.


Dodałam plasterki chorizo i starte ząbki czosnku.



Gdy chwilę się podsmażyły, wsypałam kawałki świeżej czerwonej papryki.
Posypałam je ziołami.



Paprykę smażyłam około 5 minut.


Na koniec na patelnię powędrował pokrojony w kostkę bakłażan.
Doprawiłam go ziołami, solą i pieprzem.
Bakłażan wchłania dużo oleju, więc co jakiś czas należy ją podlewać.



Gdy papryka i bakłażan zmiękną danie jest gotowe.


Wymieszałam warzywa z makaronem. 
Na sam koniec dodałam jeszcze koktajlowe pomidorki.


Smacznego!


wtorek, 25 sierpnia 2015

CIASTO MAXI KING


Jeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was.
Już jednym kawałkiem można się zasłodzić.
Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy.
Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie.
Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów.

Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu.
Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce.
Na polewę można użyć: dowolnie białą lub ciemną czekoladę i solone orzeszki ziemne.



Składniki na blachę:24 x 34 cm 
  • około 450 g herbatników
  • 400 g gotowej masy krówkowej lub mleko słodzone skondensowane (gotowane przez 3 godziny)

  Składniki na masę mleczną:


  • 2 opakowania cukru wanilinowego po 16 g 
  • 1 szklanka (250 g) cukru
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach)
  • 1,5 kostki masła



  • Składniki na polewę:

    • 2 tabliczki ciemnej lub białej  czekolady 
    • 1/4 szklanki mleka
    • puszka solonych orzeszków ziemnych



    Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy.


    Wlałam szklankę mleka i zagotowałam.


    Odstawiłam do wystygnięcia.


    W misce utarłam masło na gładką i puszystą masę.


    Stopniowo, cały czas ucierając wlewałam mleko.



    Następnie wsypywałam po łyżce mleko w proszku.


    Dokładnie zmiksowałam na gładką masę.



    Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Ułożyłam na niej warstwę herbatników.



    Część masy mlecznej rozsmarowałam na ciastkach.



    Ułożyłam na niej herbatniki.



    Kolej na masę krówkową.
    Dobrze jest ją wcześniej podgotować w garnku z wodą, 
    będzie wówczas ją łatwiej rozprowadzać.
    Rozsmarowałam połowę kajmaku.


    Ponownie ułożyłam warstwę herbatników.



    Znów krem mleczny i herbatniki.
    Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki.
    Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was.
    Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek.


    Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy.
    Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku.
    Do przestygniętej polewy wsypcie połowę orzeszków.
    Polewę wylejcie na ciasto i posypcie resztą orzeszków.

    Ciasto najlepiej włożyć do lodówki.
    Schłodzić przez około 3 godziny.
    Jest wtedy twarde i łatwo się kroi.

    Smacznego! 

      

    Polecam bez pieczenia, słodki 



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...