niedziela, 20 marca 2011

KURCZAK W CURRY


Dziś smaki indyjskie.A przynajmniej ich namiastka.
Piersi z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki.
W miseczce wymieszałam je z gęstym jogurtem
- wycisnęłam do nich żółtą pastę curry,dodałam imbir,
czerwoną paprykę,czosnek i pieprz.
Usmażyłam wszystko dodając jeszcze przecier z pomidorów.
Jeśli uznacie ,że sosu jest za mało można dodać jeszcze jogurtu.
Ryż ugotowałam, dodając do niego kurkumy
w celu zabarwienia go na żółty kolor.
Danie szybkie ale za to  o fajnym egzotycznym smaku.
Polecam! Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witam, a żólta pasta z curyy to co to?

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezbyt ostra, słodkawa mieszanka przypraw i ziół z dominantą kurkumy. Żółte kary gotowane jest najczęściej łącząc pastę z mlekiem kokosowym, kurczakiem, ziemniakami i cebulą.
    Skład: czerwone chilli, szalotka, czosnek, przyprawy, sól, trawa cytrynowa, kurkuma, imbir

    OdpowiedzUsuń
  3. No !teraz to i ja spróbuję to zrobić , pozdrawiam Jadzia .

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej apetyczny kurczak curry jaki w życiu widziałem ;)

    OdpowiedzUsuń