poniedziałek, 13 czerwca 2011

POMIDORY Z FETĄ,JOGURTEM I CZOSNKIEM


Zapewne nieraz krojąc pomidora myśleliście,że znów to samo...
dodacie cebuli, może ogórka jak zawsze.
Podpowiem wam i być może wykorzystacie mój przepis
 i zapewniam,że zasmakuje.

Malinowe pomidory sparzyłam i obrałam za skórki.
Pokroiłam w plasterki i ułożyłam na talerzu.


Teraz pora na cebulkę.
Pokroiłam ją w plasterki i posłodziłam...tak - dobrze czytacie.
Niedużo - ale posłodziłam i pokropiłam octem winnym.
Odstawiłam ją na około 20 minut,żeby puściła sok i zmiękła.


                   Następnie na pomidorach ułożyłam cebulkę i
                   pokropiłam jeszcze wszystko octem winnym.



W miseczce rozmieszałam jogurt bałkański, starłam do niego dwa albo więcej ząbków czosnku-w zależności od ilości pomidorów i nałożyłam go na cebulkę.
Na wierzch starłam na grubej tarce grecką fetę
 i wszystko posypałam świeżym koperkiem.
Prawda,że fajne połączenie?
 A jak smakuje!
Spróbujcie koniecznie.
Smacznego!
      

3 komentarze:

  1. Mnie się co prawda chyba nigdy klasyczne połączenie pomidorów z cebulką nie znudzi, ale gdyby kiedyś...na pewno tu wrócę, bo fetę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! już kocham tego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  3. Posiadam szklarnie z pomidorami a ostatnio zaczęły one masowo dojrzewać i szukam ciekawego przepisu wy je wykorzystać ,ten wygląda apetycznie i na pewno spróbuję,tym bardziej ze uwielbiam fetę :).

    OdpowiedzUsuń