wtorek, 25 października 2011

BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI


W weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie.
Od lat sprzedawane są tam 
bułki nadziewane farszem z pieczarek.
Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi.
I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze,
moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki.
Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak ten sam?;-)

Składniki:
  • pieczarki
  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól,pieprz
  • bułka
Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle.


Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki.


Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je.


Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany.

 

Bagietki przekroiłam na pół.
Wydrążyłam w nich otwór.
Włożyłam bułki do piekarnika.
Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące.


Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.

 
I pysznie gorące, chrupiące bułeczki pieczarkowe gotowe!
Smak dzieciństwa i pyszna kolacja zapewniona!
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. ze śmietanką jeszcze nie robiłam, ciekawe jak bardzo zmienia smak? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i porywam kolejny przepis... Wiesia

    OdpowiedzUsuń
  3. ispełniaja sie marzenia z lat80/90

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam te bułeczki z pieczarkami!
    Powstały w czasach pustych półek w sklepach i dotrwały do dziś!
    Ulica Nowomiejska i zapach smażonych pieczarek to początek lat 80 a póżniej całe lata 90 i aż do teraz!
    Tyle lat, chyba już się robię stara.
    Tamte były raczej bez śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest jak najbardziej potrawa regionalna z Warszawskiego Starego Miasta!
    Warto zrobić bo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest jak najbardziej potrawa regionalna z Warszawskiego Starego Miasta!
    Warto zrobić bo pyszne!

    OdpowiedzUsuń