Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!
To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 4 żółtka ( z białek można ubić pianę z łyżeczką cukru pudru i posmarować nią warstwę jabłek )
- niecała szklanka cukru
- 2 łyżki 22% śmietany (opcjonalnie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- łyżka masła do posmarowania blachy
Jabłka:
- 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
- 1 łyżka cynamonu
- 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)
Zacznijmy od ciasta.
Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka.
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Składniki wymieszałam.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około
30 minut do lodówki/zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.
Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Posypałam cynamonem.
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem
i posypałam tartą bułką.
Można użyć też tortownicy.
Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika
i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)
Smacznego!
co za apetyczne zdjątka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szrlotkę, ta wydaje się bardzo prosta w konstrukcji, chyba wybior się do kchni popichcić, pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wykonana, jest bardzo pyszna, krucha i rzeczywiście taka prawdziwa szarlotka, ale moim zdaniem za niska. Blachę użyłam taką samą 25x35 i niestety jest za niziutka, może podwoić składniki? Byłoby wtedy czym dzielić, a w ten sposób 4 kawałki i po placku:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam autorkę przepisu:)
Szarlotka jest przepyszna
OdpowiedzUsuńmniam,mniam w każdym calu
Zrobiłam,ale już ją zjedli,a jutro muszę zrobić ciastka wyciskane przez maszynkę,drobne to tak szybko nie zjedzą.
Ewa
Ewo cieszę się,że wszystko zjedli;-)Zrób teraz ze śliwkami,jest równie pyszne;-)
OdpowiedzUsuńDługo szukałam takiego przepisu na szarlotkę. Cała moja rodzinka była zachwycona. To już drugie ciasto z Pani bloga i nie zawiodłam się! Przepis na szarlotkę i ciasto drożdżowe mam już odnalezione a szukałam naprawdę długo :) tym bardziej, że każdy z nas przecież często lubi inne smaki. Dla mnie przepisy prosto z serca :) Dziękuję i oczywiście szykuję się już do następnych. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTo ja ślicznie dziękuję za miłe słowa:-)Pozdrawiam
UsuńWITAM ,Mam pytanie jak konczylam piec szarlotkę ciasto nie dało się zetrzeć na tarce ?proszę o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńA dobrze je schlodzilas? Mozna do tej jednej polowki dosypac trochę wiecej mąki.Pozdrawiam
UsuńA co piekła ta pani? Spód ciasta trzeba wcześniej upiec
UsuńSuper przepis! Szarlotka pyszna To juz kolejny przepis ( drożdzowiec i sałatka na zime pyszne ),który mnie nie zawiódł. Dziękuje i pozdrawiam . Ps ja jedna czesc ciasta wkładam do lodówki a ta która ma byc starta do zamrażalnika i zawsze wychodzi:)
OdpowiedzUsuńŚwietny, prosty przepis na pyszną szarlotka. Piekę ją już 3 raz i za każdym razem wszystkim smakuje.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne i właśnie fajnie, że nie jest zbyt wysokie. polecam!
OdpowiedzUsuńJa piekę ją w okrągłej formie i na wysokość jest w sam raz. Robiłam z wiśniami-pyszka! A dzisiaj z konfiturą z porzeczek...Daję tylko mniej cukru- ok.1/2 szklanki. Zawsze wychodzi pyszna! :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis, robiłam już kilka razy. Taka prawdziwa domowa szarlotka - wszyscy tak mówią! dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńpyszna szarlotka! taka prawdziwa domowa - wszyscy tak mówią:) dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka, jak za dziecięcych lat. Pyszności :)
OdpowiedzUsuń