piątek, 6 stycznia 2012

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I GRZANKAMI


Co zrobić z wędzonym udkiem z kurczaka.
Pewnie po prostu je zjeść.
Ale jedno udko na trzy osoby to ciut za mało,
a i nie ma nic fajnego w obgryzaniu go ot tak po prostu.
Poszperałam w lodówce i wymyśliłam tak
naprędce sałatkę.
Oczywiście składniki można modyfikować,
w zależności od zawartości lodówki.

Składniki:
  • wędzone udko z kurczaka
  • sałata masłowa
  • pół cebuli (najlepiej czerwona)
  • kawałek sera lazur
  • bułka na grzanki
Sos:
  • musztarda dijon/francuska
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany do posypania grzanek

Sałatę umyłam i podzieliłam na mniejsze kawałki.
Obrałam udko z wędzonego kurczaka.
Pokroiłam na cienkie plasterki cebulę i wkruszyłam ser lazur.

Pokroiłam bułkę i podgrzałam grzanki na patelni
Polałam na koniec odrobiną oliwy z oliwek
i posypałam je ziołami,solą i granulowanym czosnkiem.
Wsypałam je do sałatki.

Sos do sałatki:

Wymieszałam w miseczce:
miód
 oliwę z oliwek 
ocet balsamiczny
musztardę francuską
zioła i przyprawy
wszystkie składniki sosu wymieszałam


Polałam nim sałatkę.
I tak to z jednego wędzonego udka powstała
na kolację pyszna i kolorowa sałatka.
Smacznego!

Niestety z przyczyn technicznych (i własnej pomyłki) zdjęcia do poszczególnych etapów sałatki
uległy "zniknięciu" z posta....zostało jedno... końcowe.Przepraszam

3 komentarze:

  1. Gdybym nie wiedziała, patrząc na zdjęcia nie powiedziałabym, że to sałatka z resztek.
    Fajna propozycja na szybką kolację.

    OdpowiedzUsuń