Co zrobić z wędzonym udkiem z kurczaka.
Pewnie po prostu je zjeść.
Ale jedno udko na trzy osoby to ciut za mało,
a i nie ma nic fajnego w obgryzaniu go ot tak po prostu.
Poszperałam w lodówce i wymyśliłam tak
naprędce sałatkę.
Oczywiście składniki można modyfikować,
w zależności od zawartości lodówki.
Składniki:
- wędzone udko z kurczaka
- sałata masłowa
- pół cebuli (najlepiej czerwona)
- kawałek sera lazur
- bułka na grzanki
Sos:
- musztarda dijon/francuska
- miód
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek granulowany do posypania grzanek
Sałatę umyłam i podzieliłam na mniejsze kawałki.
Obrałam udko z wędzonego kurczaka.
Pokroiłam na cienkie plasterki cebulę i wkruszyłam ser lazur.
Pokroiłam bułkę i podgrzałam grzanki na patelni
Polałam na koniec odrobiną oliwy z oliwek
i posypałam je ziołami,solą i granulowanym czosnkiem.
Wsypałam je do sałatki.
Sos do sałatki:
Wymieszałam w miseczce:
miód
oliwę z oliwek
ocet balsamiczny
musztardę francuską
zioła i przyprawy
wszystkie składniki sosu wymieszałam
Polałam nim sałatkę.
I tak to z jednego wędzonego udka powstała
na kolację pyszna i kolorowa sałatka.
Smacznego!
Niestety z przyczyn technicznych (i własnej pomyłki) zdjęcia do poszczególnych etapów sałatki
uległy "zniknięciu" z posta....zostało jedno... końcowe.Przepraszam
Gdybym nie wiedziała, patrząc na zdjęcia nie powiedziałabym, że to sałatka z resztek.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na szybką kolację.
zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuń