czwartek, 26 kwietnia 2012

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM


Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem.
Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym.
Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów.

Składniki:
  • udka z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • szklanka bulionu
  • cebula
  • czosnek
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
  • olej
  • masło
  • curry
  • słodka czerwona papryka
  • sól
Udka z kurczaka obrałam ze skóry.
Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy.



Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami.

Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu
na którym wcześniej  smażyłam kurczaka.


Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę.


Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego.


Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku.


Doprawiłam solą,curry i papryką.



Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka. 


Podlałam szklanką bulionu.
Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut.
Wlałam mleczko kokosowe i dusiłam aż kurczak stał się miękki.
Pod koniec dodałam przecier pomidorowy.


Można również wsypać groszek.



Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Przepis świetny ale czcionka na blogu (nie przepisu) strasznie nieczytelna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. magdalena1313139 lutego 2013 14:34

    jak nie lubię przyprawy curry tak w tym przepisiem super smakuje...

    kurczaczek właśnie się robi

    OdpowiedzUsuń
  3. To było bardzo smaczne :) Posypałam koperkiem i cudnie zharmonizował smak sosu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne polecam 😉

    OdpowiedzUsuń