Uwielbiam jesień za warzywa.
Można dowolnie komponować z nich wspaniałe dania.
Składniki do kurczaka:
- pierś z kurczaka
- pasta curry
- kawałek (spory) świeżego korzenia imbiru
- 3-5 ząbków czosnku
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka kurkumy
- olej
Składniki do sosu:
- opakowanie gęstego greckiego jogurtu
- listki świeżej mięty
- 2-3 kiszone ogórki
- kawałek sera typu feta
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sporo świeżego koperku
- ząbek czosnku
Warzywa:
- 3 szt.marchewki
- 1 szt.pietruszki
- 1 szt.małej cukinii
- 1szt.średniej czerwonej papryki
- parę różyczek kalafiora
(możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw)
- tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie
- sos sojowy
- sól
- czarny pieprz
- kawałek swieżego korzenia imbiru
Zacznijmy od piersi z kurczaka.
Pokroiłam je na cienkie paseczki.
Dodałam starty imbir,czosnek, pastę curry i przyprawy.
Wlałam sos sojowy i olej.
Wymieszałam i odstawiłam aby piersi przeszły smakiem przypraw.
Obrałam marchewki i pietruszkę.
Cukinii nie ma potrzeby obierać ze skórki.
Pokroiłam je w cienkie talarki.
Do cukinii dodałam starty imbir.
Podsmażałam kolejno w woku na oleju:
marchewkę z pietruszką a następnie
dodałam pokrojoną czerwoną paprykę.
Wsypałam przyprawy.
Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora
i plasterki cukinii.
Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko.
Dolałam również sosu sojowego.
Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka.
Przełożyłam go na rozgrzany olej.
Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.
Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje
poniższy jogurtowy sos.
Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki.
Nadmiar soku - odcisnęłam.
Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty.
Następnie do miseczki powędrował jogurt i ser feta.
Wsypałam koperek i starłam czosnek.
Można dodać dla zaostrzenia smaku świeżo zmielony czarny pieprz.
Składniki zmiksowałam.
Gdy wszystko już bedzie gotowe - ugotujcie ryż
i życzę smacznego!
I'm not an expert when it comes to this. Didn't even know this was possible. Useful read, appreciate your posting this.
OdpowiedzUsuńI am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Tego właśnie szukałem ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga:
http://twentydollarspl.blogspot.com/
Rzeczywiście, danie wygląda niezwykle apetycznie. Miałam kiedyś okazję jeść coś podobnego w jednej z restauracji i danie było po prostu wyśmienite. Na pewno więc wypróbuje Twój przepis. :D
OdpowiedzUsuń