A może by tak kurczaczka?
Kurczak pieczony często gości na naszych stołach.
Szybko,łatwo i już.
Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką
(oczywiście jeśli ją lubicie ;-))
Składniki:
- kurczak
- 500 g wątróbki kurzej/indyczej
- pęczek świeżej pietruszki
- 2-3 łyżki kaszki mannej
- 6-8 ząbków czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- majeranek
- zioła prowansalskie
- słodka i ostra czerwona papryka
- łyżka masła
- olej
Kurczaka umyłam.
W miseczce wymieszałam:
zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku.
Wlałam olej i wymieszałam.
Natarłam mieszanką kurczaka.
Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami.
Najlepiej na noc do lodówki.
Pora na przygotowanie farszu.
Wątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zmiksowałam.
Wsypałam kaszkę manną.
Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej.
Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą.
Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki.
Przyprawiłam startym czosnkiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wymieszałam.
Pozostało już tylko nadziać farszem kurczaka.
Można go zaszyć po prostu igłą z nitką lub spiąć wykałaczkami.
Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka.
Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka.
Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju.
Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Co jakiś czas powinno się go przekręcać.
Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła.
Smacznego!
Fajny pomysł, lubię wątróbkę więc taki kurczak to dla mnie dobra propozycja.
OdpowiedzUsuń