niedziela, 1 września 2013

SURÓWKA COLESLAW

 

Surówka Coleslaw
jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych surówek obiadowych.
Podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.
W zależności od upodobań jej skład można komponować dowolnie.
Warzywa można kolejno wrzucać do malaksera, lub po prostu 
zetrzeć na szatkownicy lub tarce o grubych oczkach.


Składniki:
  • połowa małej główki białej kapusty
  • ćwierć małej główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
  • połowa kalarepy
  • 6 rzodkiewek
  • 1 lub połowa niedużego fenkułu czyli kopru włoskiego
  • dymka lub średniej wielkości cebula
  • pół papryczki chili
  • kawałek sera parmezan
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g
  • 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona)
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowałam warzywa.


Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę.


Marchewkę.
 

Kalarepkę.
 

 Czerwoną paprykę.
 

 Rzodkiewki.
 

 Fenkuł.
 

 Dymkę i papryczkę chili.


 Wszystko wymieszałam.
Skropiłam sokiem z cytryny.


 Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. 

 

Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. 
 Na wierzch starłam sporo parmezanu.
 Smacznego!
 

 

2 komentarze:

  1. Mi to nie przypomina coleslaw... Fenkul do coleslawa? papryka? No ale coz kazdy robi jak robi...Przepraszam za szczerosc ale czytajac skladniki nie skusilabym sie na ten przepis...

    OdpowiedzUsuń