piątek, 27 grudnia 2013

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ


 
Propozycja dla osób lubiących czekoladę.
Ja jej słodycz przełamałam śliwkami.
Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny
 lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową.
Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. 

Składniki na ciasto:
  •  175 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
 

Składniki na polewę:
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mocnej czarnej kawy
  • 150 g cukru pudru firmy Kupiec

 Czekoladę połamałam na mniejsze części i rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Można też w mikrofali.


Utarłam masło z połową (75 g ) cukru.
Stopniowo dodawałam żółtka i dalej ucierałam.


Wlewałam rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam.



 Następnie wsypałam przesianą mąkę.
 

Dokładnie wymieszałam składniki.


Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę.
Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.
 

Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam.

Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą.
Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia.
Wlałam do niej ciasto.
 

Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec.
Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą.
Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i 
powkładałam w ciasto połówki śliwek.
 

Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Piekłam około 45 minut  w 180 stopniach.
Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem.
Gdy był suchy to znaczy ,że ciasto się upiekło.
Studziłam je przez około 5 minut w formie a następnie na kratce.



Gdy ciasto stygło zajęłam się polewą.

Roztopiłam czekoladę, wlałam do niej kawę i dokładnie wymieszałam.
 

Wlałam ją do przesianego cukru pudru i wymieszałam.


Rozprowadziłam masę po bokach i wierzchu ciasta.
 

Odstawiłam w chłodne miejsce.
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Właśnie włożyłam moje ciasto do piekarnika ale zastanawiam się czy wszystko było w porządku bo moje ciasto wyszło bardzo ciemne i gęste!
    Zastanawiam się czy masło nie było rozpuszczone! co nie jest napisane i czy nie powinno się dodać proszku do pieczenia! więc napisze jak wyjmę ciasto z piekarnika:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak myślałam wyszedł zakalec:( jednak proszek powinien być.Szkoda
    Pierwszy raz nie wyszło mi ciast z tego blogu:( może następnym razem..

    OdpowiedzUsuń