piątek, 26 sierpnia 2011

BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI



Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto.
Gdy niedawno poczęstowała mnie nim moja koleżanka
 to pomyślałam, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Chociaż z dzieciństwa pamiętam, że moja mama też robiła 
blok czekoladowy.
Wyjadałam jej łyżeczką mleko w proszku.
No to przypomnijmy sobie stare, dawne czasy....


Składniki:
  • kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego )
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 opakowania herbatników
  • pół szklanki bakalii


Sposób przyrządzania:

W garnku rozpuściłam masło, wodę, cukier i kakao.
Nie zagotowywać - tylko podgrzać i rozpuścić.



Rozpuszczoną masę odstawiłam do ostygnięcia.



W misce wymieszałam wystudzoną masę z mlekiem w proszku.



Dodałam bakalie



i pokruszone herbatniki



Wszystko dokładnie wymieszałam i przełożyłam połowę masy
do wyłożonej papierem do pieczenia formy.



Posypałam herbatnikami



I przykryłam pozostałą resztą masy.



Odstawiłam ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki.
Zastrzegam ,że blokiem czekoladowym można się zasłodzić...
ale o to chodzi prawda? ;)
Herbatniki i bakalie chrupią a masa słodzi nasze podniebienia...pychotka!



Jeśli lubicie słodkie ciasta- bez pieczenia, to polecam

CIASTO MAXI KING






12 komentarzy:

  1. Cale wieki nie jadlam bloku - a kiedys, w czasach, kiedy o czekolade bylo trudno, byl przeciez bardzo popularny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis był przebojem w czasach, kiedy czekolada była na kartki... Ja mam do niego taki sentyment, ze robię domową czekoladę ( czasem bez herbatników w środku a z innymi dodatkami) dość często, bo dzieci ją uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super :) kakao i bakalie zawsze tworzą przepyszny duet, zwłaszcza w takiej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja córcia uz od dawna prosi o Blok czekoladowy! ten przepis jest świetny! moja Zuzia będzie zadowolona.. Wiesia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozdrowienia dla Zuzi;-) Na pewno jej zasmakuje Twój blok Wiesiu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Igusiu..własnie zrobiłam Twój blok czekoladowy.. ale pychotka!!! teraz często zagosci na moim stole :) Wiesia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu blok jest twoją zaslugą.Ja tylko dałam pomysł a wykonanie Twoje;-)Pozdrawiam

      Usuń
  7. dziękuję za przypomnienie przepisu :)...właśnie masa się chłodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. TEZ ZABIERAM SIĘ ZA ROBIENIE :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń