środa, 24 sierpnia 2011

ZEBRA CIASTO





Ciasto ZEBRA jest ciastem które pamiętam z dzieciństwa.
Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego.
Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd.
Jest puszyste, lekkie i smaczne.
Idealne do szklanki mleka.
Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemian 
jasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi.

Składniki:

5 sztuk jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki

2 łyżki mąki (dodatkowo do białego ciasta)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 szklanka wody gazowanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
parę kropli aromatu do ciast (waniliowy, cytrynowy, rumowy)


                Do miski wsypałam cukier, cukier wanilinowy i wbiłam żółtka.


             Ubiłam na puszystą masę.


Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia.
    


       Wlałam olej,


   i wodę gazowaną.



Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.      
            

W drugiej miseczce ubiłam białka.

   
Dodałam je do masy.


Połączyłam składniki.


Ciasto podzieliłam na dwie równe części.
Do jednej miski wsypałam dwie łyżki kakao


a do drugiej dwie łyżki mąki.


I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe.
      

Blachę o średnicy 23 cm natarłam masłem, posypałam tartą bułką i
 na jej środek wlewałam na przemian po łyżce każdego ciasta.






 Piekłam około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!






10 komentarzy:

  1. A wodę gazowaną - kiedy dodajemy ? razem z oliwą - bo akurat na zdjęciach jej brak a w przepisie jest ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałam,że razem z oliwą...zdjęcia nie ma;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesto jest rewelacyjne, juz skorzystałam z tego przepisu i na prawde jest pycha. :) ale mam jedno pytanko. w składnikach jest napisane że potrzebne bedzie 2 i 1/2 szklanki mąki, i czy całość wrzycamy w pierwszej fazie do ciasta, a póżniej ponadto do białej masy dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki, czy może do ciasta tylko 2 szklanki a 1/2 do jasnej masy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 2,5 do ciasta i dodatkowo 2 łyżki do białej masy.Pozdrawiamsy...juz dopisuję do składników.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.
    Niestety w internecie pojawil sie plagiat tego przepisu wraz ze skradzionym zdjeciem.
    http://mojeciasta-fisiel.blogspot.de/2012_07_01_archive.html

    Pozdrawiam i zycze wielu sukcsow kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak wiem niestety... Napisałam parę słów do "blogerki" co o tym myslę. Na zdjęciu mojej zebry jest nawet nazwa mojego bloga... ręce opadają na takie zachowanie....

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mogę zauważyć- w ilu stopniach piec i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
  8. Około 40 minut w temp.200 stopni.Pozdrawiam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń