wtorek, 23 sierpnia 2011

ZUPA KREM Z DYNI


Zupa na poprawę samopoczucia;-)
Niskokaloryczna, bajecznie pomarańczowo-żółta i zdrowa.
Czego trzeba więcej!
 I naprawdę jest bardzo prosta w wykonaniu.







Składnki:
  • kawałek dyni około 0,5 kg.
  • 2 szt.marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego
  • nać selera
  • 1 litr bulionu
  • pieprz i sól do smaku
  • 18 % śmietana 

Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki,
zalałam wodą i gotowałam około 15 minut.


Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy
 i wlałam litr bulionu.
Gotowałam warzywa do miękkości.


Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem
 i dodałam do zupy.


Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku.
Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele i listek.
Wszystko zmiksowałam blenderem.


 
I tak naprawdę to moja pomarańczowa zupka gotowa!
Wystarczy ją przelać do miseczki,
 dodać odrobinę śmietany do smaku
 i  można już zajadać się zdrową, pyszną i sycącą zupką.  
Polecam do niej jeszcze grzanki.
Smacznego!
 

Polecam również: 


9 komentarzy:

  1. Śliczna! Dodałam do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś tę zupę...mmmmm, pycha! Będzie jedną z moich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krem z dyni - do swojego przepisu dodaję odrobinę cynamonu, gałki muszkatałowej i imbiru - ma wtedy nieco orientalny smak. Świetnie smakuje z uprażonymi płatkami migdałowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również jestem wielką fanką zupy krem z dyni. Ta wygląda fantastycznie.
    Swoją zupę robię jednak według uproszczonego przepisu: podsmażam na oliwie z oliwek cebulę, dorzucam dynię pokrojoną w kostkę, aż się lekko zeszkli, dolewam wody tak żeby zakryła warzywa, wrzucam jeszcze ziemniaka również pokrojonego w kostkę, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku i gotuję aż się wszystko rozgotuje. Wtedy blenderem robię z tego miazgę, dorzucam sól, pierz, gałkę muszkatałową i gotowe. Robi się to bajecznie prosto, najwięcej pracy jest z krojeniem warzyw, reszta sama się robi :)
    P.S. Ja nie dodaję śmietany, bo naprawdę nie jest to konieczne, więc po co dorzucać sobie niepotrzebnych kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Trafiłam parę dni temu na ten przepis. Uznałam, że skoro mamy sezon na dynie to warto wypróbować :)
    Leciutko go zmodyfikuję, ale mam nadzieję, że przypadnie mi do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ugotowałam krem z tego przepisu. Jest baaardzo smaczny! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza zupa jaką jadłam- PYCHA:))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa przepyszna. Żałuję, że tak późno odnalazłam ten przepis. Kurkuma fantastycznie podkręciła kolor dyni. :)
    Przepis zostanie z moją rodziną na dłużej.
    Czasem jak mam ochotę na tą zupę w wersji bardziej pikantnej dodaję odrobinę czerwonej papryczki chilli (drobno siekam surową lub dodaję trochę tej w proszku). :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna...zrobiłam według przepisu Rewelacja

    OdpowiedzUsuń