środa, 11 stycznia 2012

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI


Dziś zapraszam na
drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami.
Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko.

Składniki:
Ciasto:

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag / pół opakowania drożdży
  • szczypta soli i cukru
  • łyżka oleju
Farsz:
  • mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu
  • 2 małe cebule
  • 8-10 większych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie 
  • majeranek
Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę.



  Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru.
  Odstawiłam do wyrośnięcia.



Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około 
30 minutach rozczyn z drożdży.


Dodałam olej i wyrabiałam ciasto.


Odstawiłam je w ciepłe miejsce,przykryłam ściereczką 
i zajęłam się farszem.

Pokroiłam drobno cebulę i pieczarki.


Podsmażyłam je na oleju.
Dodałam przyprawy i starte ząbki czosnku.


Zmieliłam ugotowane wcześniej mięso i 
dodałam do pieczarek.


Farsz wymieszałam.
Jeżeli jest za gęsty można dodać wywaru z rosołu.


Wyrośnięte ciasto podzieliłam na części.
Podsypywałam mąką  i wałkowałam je na cienkie płaty.


Ciasto kroiłam radełkiem ( można nożem) w trójkąty.
Na szerszą część kładłam farsz. 


Zwijałam paszteciki.


Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekłam około 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni. 


Podawałam z czerwonym barszczykiem.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. takich drożdżowych to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Czy można je podawać również na zimno?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak można.Ale najlepiej smakują na ciepło.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jakiej ilości mięsa są zrobione te pyszne łakocie

    OdpowiedzUsuń