czwartek, 12 stycznia 2012

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI




Za oknem szaro i  smutno.
Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień.

A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-)

Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?!
I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort...


Składniki:

Blaty bezowe
  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody
  • 1 opakowanie 9g śmietan-fix
Do przybrania
  • maliny
  • gorzka czekolada / kakao
Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder.


Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny.


Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem.
Można wyłożyć je papierem do pieczenia.
Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć.
Nałożyłam na nie masę bezową.
Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty.


Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni.
Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły.
Czym dłużej schną tym lepiej.
Możecie upiec i dopiero na drugi dzień dekorować.
Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny.


W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam
 śmietanę kremówkę i serek mascarpone.
W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał
właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix.


i dodawałam stopniowo serek.



Następnie podzieliłam masę na dwie części.
Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę.
2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody.


Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową.


Przykryłam drugim blatem.


Posmarowałam górną część kremem śmietanowym.
Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować.


Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą.



Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych.
Musicie spróbować kochani.
I uwierzcie na słowo był przepyszny!
Chrupiąca beza rozpływała się w ustach
zostawiając posmak kawy i malin.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. narobiłaś mi takiej ochoty na ten tort! mniam, pychaa! aż slinka cieknie!
    zapraszam, dodamy?

    OdpowiedzUsuń