środa, 21 marca 2012

CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI



Dziś zrobiłam pyszny biszkopt z jabłkami.
Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
Idealne dla niespodziewanych gości;-)
Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami.
Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU)

Składniki:

5 sztuk jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek
cukier puder do posypania

Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.




Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia.
 

Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy
 wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
Średnica formy 26cm.


Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki. 


Jabłka układałam na cieście.


Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika
i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Gdy przestygło, posypałam je cukrem pudrem.




  
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. przypomina mi ciasto babci! chętnie takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają takie jabłka zanurzone w cieście!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie
    Jestem po raz pierwszy na tym blogu,ale z pewnoscia zostane tutaj na dłużej :)a juz napewno skorzystam z niejednego przepisu.Twoje ciasta wygladaja tak ze od razu mam ochote leciec do kuchni i wyprobowac przepis:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam .Przepis do wypróbowania z całą pewnością.Od razu z tego miejsca dziękuję za niego i za wszystkie inne smakołyki z,których stopniowo zamierzam skorzystać.
    Mam pytanie odnośnie rozmiaru formy do tego ciasta.Serdecznie pozdrawiam.Lilia

    OdpowiedzUsuń
  5. Lilio forma ma średnicę 26cm.
    Miło mi,że podobają Ci się moje przepisy ;-) Pozdrawiam Iga

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam i okazało sie pyszne i proste ! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzs zrobiłam:)ciasto jest proste,szybkie i przepyszne:)goraco polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się piecze!Polecam w lecie z rabarbarem i truskawkami!!:))Ogólnie pochwała za stronkę,zdjęcia z opisem rewelacyjne, bardziej czytelne nie może być:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto pycha. Polecam. Jedyny minus,że szybko znika.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie upieklam to ciasto-pychota.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto lekkie i bardzo smaczne, nie jestem super kucharka ale to wyszlo piekne i napewno bede probowac z innymi dodatkami. Dzis upieklam z jagodami. Bardzo polecam. Piekny zapach....

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj Duszku! zainteresowało mnie Twoje ciasto biszkoptowe z jABŁKAMI.. tWÓJ BLOG jest fantastyczny..szczególnie fajnie,że tak wszystko ładnie pokolei opisane ze zdjeciami.. Wiesia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis :) Właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto. Wyszło wyśmienicie! Bardzo proste w wykonaniu - tak jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń