Dzisiejsze ciasto marchewkowe
jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem.
Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was.
Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki.
Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe.
Można również dodać pokrojonego ananasa.
A jak nie lubicie bakalii to z samą marchewką jest równie smaczne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (ewentualnie więcej jak wolicie słodsze)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- szczypta soli
- płatki migdałowe
- 30 g wiórków kokosowych
- suszone morele około 10-15 sztuk
- suszone śliwki około 10 sztuk
- parę kropli zapachu migdałowego
Propozycja na krem:
- około 200 g. serka białego np.mascarpone
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Propozycja na polewę:
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 200 g cukru pudru
Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość.
Dosypywałam do nich cukier.
Wlewałam cienkim strumieniem olej.
Wsypałam przesianą mąkę.
Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól.
Wsypałam cynamon.
Wszystkie składniki zmiksowałam.
Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę.
i pokrojone suszone śliwki i morele.
Morele,żeby były miększe można przed dodaniem namoczyć w ciepłej wodzie.
Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i
piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić
i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi.
Serek miksujemy z masłem.
W trakcie dosypujemy pozostałe składniki.
Polewę należy rozsmarować na wystudzone ciasto.
Ja zrobiłam słodką polewę z cukru pudru, soku z pomarańczy i cytryny.
Smacznego!
Polecam również
Wygląda na prawdę dobrze. Kiedyś zastanawiałem się jak może smakować ciasto marchewkowe,ten post mnie zachecił do własnych eksperymentów.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ja już piekłam te ciasto jest naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńJaka duża blacha?
OdpowiedzUsuń22/29cm
OdpowiedzUsuńmmmm, pyszne ;3
OdpowiedzUsuńwlasnie je upieklam i wyszlo swietnie, pychotka, dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, jednak nigdy nie piekłam go wg. powyższego przepisu. Muszę chyba spróbować. Mój przepis zamieściłam na http://endlesssong.pl/?p=84
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne, robi furorę wśród znajomych. Mam pytanie: jak zrobić aby ciasto nie opadło? Za każdym razem na początku jest piękne a potem zawsze opada :(
OdpowiedzUsuńA szklankę oleju można zastąpić czymś innym ( np. oliwą z oliwek) ?
OdpowiedzUsuńLepiej olej rzepakowy, jest neutralny w smaku a oliwa moze być wyczuwalna.
UsuńPyszne! Piekłam na duzej tortownicy. Wyszło genialne, wilgotne i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne.super przepis.proste i szybkie do zrobienia.polecam pychotka
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne.Proste i szybkie do zrobienia.Polecam przepis pychotka.
OdpowiedzUsuńWidze, że ,a,y podobny przepis, serdecznie polecam i czekam na twoja ocene mojego ciasta na nymuffin.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNie próbowałam;-) Ale jak zrobisz to poproszę o wrażenia:-)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Ciasto właśnie się kończy piec. Polecam bo zapach mówi już sam za siebie :)
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam z oliwą z oliwek, bo nie miałam oleju. Wyszło znakomite, a oliwa nie była wyczuwalna :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepis swietny, ciasto pyszne, ostatnio zamiast marchewek dodaję dynię :)
OdpowiedzUsuńAga
Ciasto jest przepyszne :) mięciutkie, delikatne, puszyste.
OdpowiedzUsuńWychodzi za każdym razem nawet w kuchence gazowej bez termometru :D Kolejny rewelacyjny przepis. Pozdrawiam serdecznie!
Super, genialnie proste i szybkie
OdpowiedzUsuń