poniedziałek, 4 marca 2013

KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA




Smaki dzieciństwa...
Dziś klimaty ziemniaczane.
Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną
przyrządzaną przez dziadków lub rodziców...
Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami
np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną.

Parę składników ... a tyle pyszności.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól pieprz do smaku
Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota,
który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie.


Utarte ziemniaki przełożyłam na sitko,żeby odciekły.
Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków.


Starłam cebule.


Dodałam ją do startych ziemniaków.


Wbiłam jajka.


Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz.


Boczek pokroiłam w drobną kostkę.


Podsmażyłam na patelni.


Dodałam go do masy ziemniaczanej.


Wszystko dokładnie wymieszałam.


Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku.


Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną.


Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od grubości babki.
Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec.

Smacznego!





Polecam również 



15 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy, ale chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam pamietam jadlem takie cos i nie tytlko bo robilo takie cudo w golabkach:) moje pytanie czy ten boczek z patelni walimy do farszu gdy jest jeszcze cieply i czy sie nie zetnie oraz co robimy z wytopinym tluszczykem z boczu generalnie dla tych ktorzy nie jedli tego to proponuje nie jesc bo zostaniecie slaskimi pyrami ale to zart bo takie danie to naprawde jest super smaczne a z ssosikiem pycha no i jest jeszcze cos takiego jak ksiazka chyba 1000 potraw z ziemniakow

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem robię podobną, u nas nazywamy to bryndos. Miłość mojego męża...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a u nas mówią na to bugaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Powiedz tylko, czy do gotowania używasz zwykłej kranówy czy wody z dzbanka?

    OdpowiedzUsuń
  6. I nagle o 21:10 nabrałam ochoty na babkę ziemniaczaną! Gdyby nie fakt, że nie jestem aktualnie na diecie i nie jem ziemniaków od razu bym się na nia skusiła. Chociaż nie przeczę, że byc może na dniach poddam się jej urokowi :)
    http://wannabeideal.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. placki ziemniaczane jem bardzo często, ale takiej baby jeszcze ni próbowałam:) Świetnie wygląda:) Postaram się jutro zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. kartoflak to danie mazurskie a nie śląskie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Być może na mazurach kartoflak też jest znany.Ale w kuchni śląskiej nie brak także ziemniaków, na Śląsku zwanych kartoflami. Znanym daniem jest kartoflak czyli tarte ziemniaki pieczone z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny.Pozdrawiam.



    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko dobrze ,ale bez maki i za duo jest miesa ,lub za malo ziemniakow

    OdpowiedzUsuń
  11. Na Mazurach też się nazywa kartoflak :) Właśnie dzisiaj zrobiłem. Już się nie mogę doczekać kiedy wyjmę z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja babcia takie cos robiła i nazywała to tarciuch, a do tego pieroga z ziemniakami, kapusta kiszoną i kaszą gryczaną w cieście drożdżowym, pieczony w prodiżu. Smaki dzieciństwa i szczęścia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dosc czesto robie kartoflaczka, ale nie dodaje maki, natomiast bialka ubijam na piane i ostroznie mieszam z masa ziemniaczana. Jest super.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja babke ziemniaczana robię z gotowanych ziemniakow

    OdpowiedzUsuń
  15. Babę ziemniaczaną nauczyłam się od męża. To w regionie z którego pochodzi [Podlasie]to często spotykana potrawa. W naszym domu robimy z podsmażonym ale surowym boczkiem

    OdpowiedzUsuń