Lasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem.
Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem.
Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem.
Składniki:
- 12 płatów makaronu Lasagne nr.52 Lubelli (ilość zależy od wielkości naczynia i warstw)
- 1 kg. świeżego szpinaku
- 1 szt.średniej cebuli
- kawałek sera lazur
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- pierś z kurczaka
- łyżka pasty z czerwonej papryki
- mozzarella
- olej
- pieprz sól
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Świeże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam.
Pozbyłam się z nich łodyżek.
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkliłam na oleju.
Pod koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.
Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak.
Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Dodałam ser pleśniowy i śmietanę.
Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony.
Mieszałam aż ser się rozpuścił.
Filet z kurczaka polałam olejem.
Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki.
Odstawiłam na pół godziny.
Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron.
Kurczaka pokroiłam na cienkie plasterki.
W garnuszku roztopiłam masło, wsypałam mąkę,
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
smażyłam i mieszałam przez około 2 minuty.
Stopniowo wlewałam mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstniał i był gładki.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty lasagne gotowałam przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie
z dodatkiem kropli oleju.
z dodatkiem kropli oleju.
Najlepiej wyłożyć je na np. ręcznik kuchenny.
Blachę lub naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą.
Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym.
Wyłożyłam połowę szpinaku.
Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem.
Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka.
Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym.
Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy.
Ja połączyłam szpinak i kurczaka.
Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki.
Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę.
Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
Piekłam lasagne przez około 20 minut.
Smacznego!
Polecam również lasagne
I'd like to thank you for the efforts you've put in writing this website.
OdpowiedzUsuńI'm hoping to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)
Feel free to surf to my blog; photography colleges
wygląda pysznie ;>
OdpowiedzUsuńRobiłam :).! Polecam :).!!
OdpowiedzUsuńRobiłam :).! polecam :)).!!
OdpowiedzUsuń