Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem.
Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak.
Kwaskowaty i słodki zarazem.
Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem.
Składniki:
- 2 kg rabarbaru
- 1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki )
- kawałek około 5 cm korzenia imbiru
- sok z dwóch cytryn
- 400 ml. wody
Łodygi rabarbaru oczyściłam.
Odkroiłam liście i twarde końcówki.
Umyłam.
Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka.
Zasypałam je cukrem
i odstawiłam na około godzinę, aby puściły sok.
Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce.
Dodałam go do rabarbaru.
Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę.
Dżem smażyłam około godziny, często mieszając.
Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista.
Przekładałam dżem do wyparzonych słoików.
Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia.
Mnie wyszło osiem słoiczków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz