Risotto to popularna włoska potrawa.
Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków.
Sycące i pyszne danie.
Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- szklanka ryżu Arborio na risotto
- szklanka bulionu
- 1-4 szklanki białego wina
- pół zielonej świeżej papryki
- różyczki kalafiora
- dwie dymki
- dwie małe cebule
- dwie marchewki
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- dwa ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2-3 łyżki masła
- kawałek sera gorgonzola
- parmezan
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- łyżeczka kurkumy
- sól
- płatki migdałowe do posypania
- łyżka oleju do smażenia kurczaka
- pół cytryny/limonki
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.
Dodałam do niej garam masalę,kurkumę i sól.
Usmażyłam na oleju na złoty kolor.
Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minuty
podsmażyłam pokrojone w cienkie paseczki marchewkę i paprykę.
W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę.
Dodałam starty imbir i czosnek.
Wsypałam ryż.
Mieszałam około 2 minuty.
Wlałam wino a następnie połowę bulionu.
Ryż należy co jakiś czas mieszać.
Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion.
Wcisnęłam również sok z połowy cytryny.
Wcisnęłam również sok z połowy cytryny.
Ryż powinien być al dente.
Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam kalafiora.
On również powinien być półtwardy.
Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką.
Następnie pachnącego przyprawami kurczaka.
Wlałam mleczko kokosowe.
Na koniec dołączył kalafior.
Wszystkie smaki połączyły się z warzywami.
Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej gorgonzoli.
Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie.
Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam.
Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów i startym parmezanem.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, ale ile pracy trzeba włożyć w przygotowanie.
OdpowiedzUsuń