To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.
Składniki: dla 3-4 osób
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 125g masła
- 400 g ryżu arborgio
- 150 ml białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 60 g startego parmezanu
- sól,pieprz
Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor.
Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Dodałam ryż i wymieszałam.
Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem.
Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam
pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu.
Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.
Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut.
Podawałam z parmezanem i płatkami masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz