wtorek, 10 września 2013

SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ



Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. 

W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd 
i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. 
Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi. 
Burak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje alergii. 
Ma przy tym sporo witamin i składników mineralnych, również tych rzadko występujących w żywości.   

Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. 
Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. 
Sok ze świeżych buraków i marchwi doskonale wzmacnia odporność, pity w okresie jesienno- zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą. 

Tyle o cudownych właściwościach buraka.
Polecam dziś pyszną sałatkę z tym czerwonym warzywem.
Idealna do obiadu, kanapek jak i samodzielna przystawka.
Nie ukrywam, że jest przy niej trochę pracy, szczególnie jak robi się ją w dużej ilości.
Ale jeśli użyjecie robota kuchennego lub malaksera który zetrze za Was warzywa  
to pracy będzie mniej.


Składniki:
  • 6 kg. buraków
  • 7-8 szt. czerwonych  papryk
  • 7 szt. cebul
  • 250 ml. 10% octu spirytusowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
Zacznijmy od ugotowania w łupinkach buraków.
Czas gotowania to około 1,5-2 godziny.
Sprawdzałam ich miękkość nakłuwając je widelcem.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Obrałam ze skórki.


Gdy się gotowały i stygły zajęłam się papryką.
Umyłam ją, przekroiłam na połowy i wykroiłam pestki.


Pokroiłam ją w kostkę.


Cebule obrałam.


I również pokroiłam w kostkę.


Wracajmy do buraczków.
Starłam je w paseczki.
Można użyć tarki o grubych oczkach lub malaksera.


Do garnka wlałam ocet.
Wsypała cukier i sól.
Zagotowałam.
Wsypałam do zalewy pokrojoną paprykę.


 Następnie pokrojoną cebulę.


 Wymieszałam i gotowałam 10 minut.


Teraz wystarczy wymieszać wszystkie warzywa razem.


Ostatni etap to zagotowanie sałatki. 

 

 Słoiki wyparzyłam.
Trzymałam buraczki cały czas na gazie i wkładałam sałatkę do słoików.
Wystarczy je ustawiać przykrywkami w dół i nie trzeba już ich wtedy pasteryzować.
W przypadku gdy nakładamy niegotującą sałatkę, należy wtedy słoiki 15 minut gotować.
Smacznego! 

Polecam również przepis na:

KISZONE BURAKI

 

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Dziękuję za super przepis, jestem zapaloną długoletnią kucharką ale Twój przepis wymiata !!! Duża buzka

Przepisy Igusi pisze...

Dziękuję! ! Pozdrawiam☺

haniaa Zaremba pisze...

Znam tą sałatkę i jest pyszna, polecam pasteryzować słoiki, około 10 min, od zagotowania. słoiczki z sałatką, ponieważ jest w niej cebula i mogą się zepsuć.Moja koleżanka wyrzuciła całą partię:)Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

czy sałatke można jeść od razu bez pasteryzowania?

Przepisy Igusi pisze...

Tak można.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...