W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany.
Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym.
Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi.
Postanowiłam zrobić je sama.
Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem! 
Składniki:
- płaty śledziowe
 - 250 g 18% śmietany
 - 1 łyżka majonezu
 - 2 łyżki jogurtu greckiego
 - 2 łyżki musztardy francuskiej
 - 1-2 łyżki musztardy dijon
 - 2 łyżki octu winnego
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 łyżki koperku
 - 1 łyżeczka curry firmy Prymat
 - 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat
 - pieprz cytrynowy do smaku
 - cebula ( ja nie dodałam)
 
Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego
papierowych ręczników kuchennych.
papierowych ręczników kuchennych.
Pokroiłam je na małe kawałki 
i ułożyłam na talerzu.
Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez. 
Wsypałam przyprawy:
 kurkumę, curry i  pieprz cytrynowy.        
Wymieszałam, dodałam musztardę francuską
 i musztardę dijon.

Wsypałam pokrojony koperek.
                                                                               Doprawiłam octem i cukrem do smaku.
Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. 
Smacznego!
Smacznego!
Polecam również śledzie:
śledzie smażone w zalewie octowej (klik)
z czosnkiem i majerankiem (klik)
sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik)
śledzie po kaszubsku (klik)
sałatkę śledziową z jabłkiem (klik)
śledzie w oleju z cebulką (klik)
















4 komentarze:
Ile śledzi ma być w tym przepisie ?
4-5 szt.Tak naprawdę ile chcesz.
A jakie śledzie zostały użyte w tym przepisie? Mogą byc w oleju?
Matiasy
Prześlij komentarz