Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów
np.w curry,w pomidorach,musztardzie.
Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,
który często gości na naszych stołach.
który często gości na naszych stołach.
Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12,
a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.
Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie.
Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.
Użyłam do tego papierowych ręczników.
Pokroiłam je na kawałki.
Dodałam pokrojoną drobno cebulkę.
Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny.
Pokroiłam odrobinę cebuli dymki.
Dodałam olej.
I wszystko dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam do lodówki i gotowe;)
Smacznego!
Polecam również:
5 komentarzy:
ja daję raczej cebulkę a nie szczypior :) a i uwielbiam używać czerwonej i ze względu na smak i kolorystykę
A ja mam pytanie bo przepis wydaje się fajny i zamierzam z niego skorzystać, tylko nie wiem ile oleju się daje i na ile śledzi. Chodzi mi o przybliżoną proporcję.
Witaj;-) Na oko;-) Na około 5 płatów śledzi...wlewam tyle oleju,żeby je pokrył.Nie za dużo...Pozdrawiam
Śledzie zostały zrobione na święta - powtórka w sylwestra. Polecam :)
;) ja natomiast dodaję jeszcze ogórki kiszone pokrojone w kostkę (zamiast soku z cytryny )oraz paprykę czerwoną lub żółtą .
Prześlij komentarz