niedziela, 25 września 2011

ZUPA PIECZARKOWA



Pieczarka posiada mało wartości odżywczych,
ale za to walory zapachowe i smakowe.


•  pieczarki są cennym, niskokalorycznym pokarmem
•  zawierają błonnik pokarmowy, który ma zdolność obniżania

cholesterolu we krwi
•  zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające ryzyko powstania miażdżycy
•  pieczarki są znakomitym źródłem białka
•  zawierają liczne związki mineralne: potas, sód, magnez i selen,
   w ilościach porównywalnych do innych warzyw
• charakteryzują się wysoką zawartością witamin głównie z grupy B.
   • związki zawarte w pieczarkach posiadają zdolność do aktywacji
  komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi.


Składniki:
  • 10-15 szt.pieczarek
  • bulion
  • włoszczyzna
  • cebula
  • śmietana do zupy
  • łyżka masła
  • ziele angielskie,liście laurowe
  • sól,pieprz
  • makaron bądź ziemniaki

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,
liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera.


Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki.


Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam ją na patelni.
Na tarce o grubych oczkach starłam marchew,pietruszkę i kawałek selera.
Warzywa podsmażyłam na maśle.


Podsmażoną cebulę i warzywa dodałam do zupy.



W czasie gdy warzywa się gotowały zajęłam się pieczarkami.

Umyłam je,obrałam,pokroiłam na paseczki,
i podsmażyłam na patelni na masełku.

Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną śmietany i pieprzu.


Pieczarki dodałam do zupy.


Pozostało jeszcze ugotować makaron.
Możecie ziemniaki jak kto woli ;)


   Można dodać więcej śmietany,
     posypać zieloną pietruszką
             i zajadać się tą pachnącą i pożywną zupką.

 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...