czwartek, 29 września 2011

PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI




Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.
Połączenie kakao, piany, kruchego ciasta
Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,
 ale w rzeczywistości jest łatwe i proste.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt. jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
  • 2-3 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
  • cukier puder do posypania

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło.
Wszystkie składniki zagniotłam.


Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4


Do 1/4 dodałam kakao.




Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.
W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35 cm/25 cm)
papierem do pieczenia.
Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę,
 i ponakłuwałam je widelcem.



Następna warstwa to powidła śliwkowe własnej roboty.
Przepis na nie znajdziecie TU



Wyjęte z zamrażalnika kakaowe ciasto starłam na tarce o grubych oczkach.



Ubiłam na sztywno białka z resztą cukru i nałożyłam pianę na powidła.


Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.
Starłam je na pianę.



Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.
Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.




Smacznego!

15 komentarzy:

Tyna pisze...

Wygląda na przepyszne:) uwielbiam takie powidła. W ogóle całe ciasto jest świetne:)

Anonimowy pisze...

I wczoraj oprócz brokułowej zupki z tego blogu,upiekłam także tego pleśniaka! I co? Kolejny raz zachwalam,bo wyszło idealne ciasto- pyszne! PRZEPYSZNE CUDO! Eh... Uściski dla właścicielki bloga! Każdy przepis mi wychodzi!:)

sanita pisze...

To drugie ciasto jakie upiekłam. Miałam małe problemy z ugnieceniem, bo było za kruche ale dodałam więcej margaryny i wyszło super. Nie za słodkie, kruche, pyszne. teraz korci mnie tort bezowy :)

Anonimowy pisze...

wspaniały!!!!!!!!!!!! zostaje moim ulubionym! dziekuje

Anonimowy pisze...

Upiekłam. Wyszło pyszne! Polecam przepis.

Anonimowy pisze...

Super przepis I instrukcja krok po kroku, nie moglo sie nie udac, zanim ciasto ostyglo moi chlopcy zjedli pol blachy

Anonimowy pisze...

Kilka razy piekłam ciasta "blogowe", skuszona pięknymi zdjęciami i opisami rzekomo zniewalającego smaku, niestety w większości smak wypieków był, delikatnie mówiąc, odwrotnie proporcjonalny do wyglądu na zdjęciu :) Postanowiłam jednak upiec to ciasto z wykorzystaniem moich domowej roboty powideł i muszę powiedzieć, że pierwszy raz jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Bardzo dobre ciacho, zniknęło w jeden wieczór, na pewno nie raz do niego wrócę. Najpierw jednak wypróbuję kilka innych przepisów autorki, bo to jeden z niewielu blogów, w których komentarze piszą osoby, które faktycznie skorzystały z przepisu, a nie tylko wypisują zachwyty w stylu "o jakie piękne, musi być pyszne" :) Z czystym sumieniem polecam

Anonimowy pisze...

Piekłam w piątek i została tylko blacha do umycia. Rodzina była zachwycona.

Anonimowy pisze...

na jaką blachę jest ta porcja >


Przepisy Igusi pisze...

35/25 cm

Anonimowy pisze...

Witam Jaka śmietna azostała użyta w przepisie?

Przepisy Igusi pisze...

18%

Anonimowy pisze...

dziękuje i przepraszam nie zauwazyłam ze w przepisie była informacja :)

Anonimowy pisze...

Witam, a czy moze byc smiet 12 % ?

Przepisy Igusi pisze...

Lepsza 18%

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...