poniedziałek, 23 września 2013

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI



Pyszna i kolorowa
 zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami.
Szybka do przygotowania, rewelacyjna na obiad i wszelakie spotkania przy stole.
Ładnie się prezentuje, można ją przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Lekka i naprawdę pyszna.
Można zastąpić makaron jasny makaronem razowym i ograniczyć ilość mozzarelli.
Polecam. 



Składniki:
  • 200-300 g filetu z łososia
  • dowolna ilość różyczek brokuł
  • 100-200 g makaronu np. świderki lub innego ulubionego
  • 1 szt. czerwonej cebuli
  • mozzarella do posypania
  • parmezan do posypania
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Składniki na sos:
  • opakowanie śmietany jogurtowej / 125 g serka śmietanowego np. Philadelphia
  • 125 ml mleka
  • ser mozzarella
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól pieprz do smaku

Zacznijmy od filetu z łososia.
Należy odciąć z niego skórkę.


Pokroiłam go w kostkę.
Przełożyłam do naczynia żaroodpornego.
Skropiłam sokiem z cytryny, polałam oliwą.
Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piekłam około 5 minut.


Brokuły umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części.


Gotowałam około 5-6 minut.
Odcedziłam i wystudziłam.


Czerwoną cebulę drobno pokroiłam.
  Zeszkliłam ją na oliwie.


 Do miseczki wlałam śmietanę / serek śmietankowy Philadelphia.
Wsypałam gałkę muszkatołową.


Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę.
Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem.


Wymieszałam.


Ugotowałam w osolonej wodzie makaron.
Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem.
Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba.
Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany.

Wyłożyłam nim naczynie żaroodporne i polałam makaron połową 
przygotowanego sosu serowego.


 Ułożyłam na nim brokuły 


i podsmażoną czerwoną cebulę.


Następna warstwa to upieczony łosoś.


 Polałam resztą sosu serowego.


 Mnie jeszcze zostały różyczki brokuł, rozłożyłam je na sosie.
Posypałam je słodką czerwoną papryką.




Starłam na wierzch mozzarellę.


 


 Dodałam jeszcze starty parmezan.




 Wstawiłam zapiekankę do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni.
Piekłam około 15 minut.
Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg.
Smacznego!



9 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Parę minut wcześniej przez przypadek trafiłam na Pani blog i jestem pod wrażeniem .Zaimponowała mi Pani doskonałym pokazem przyrządzania potraw.Zamierzam korzystać z Pani przepisów.Pozdrawiam Anna

Przepisy Igusi pisze...

Bardzo mi miło.Cieszą mnie takie komentarze;-) Polecam się:-)

Anonimowy pisze...

Dzisiaj robiłam tą zapiekanke.Wyglądala wspaniale i w smaku też byłaby niezla gdyby nie to że zwarzył mi się ten sos smietanowy i danie było kwaśne.Na dole naczynia makaron pływał w zwarzonym sosie, nie wiem czemu? robiłam ze smietana jogurtową. Nastepnym razem zrobię z serkiem.Ale przepis świetny i wspaniale wytlumaczony, gotowałam z przyjemnością.Będę tu zaglądać.
Agnieszka

karocyrena pisze...

Dziś zrobiłam tą zapiekankę. Rewelacja! Tyle że troszkę zmieniłam przepis. Jako że nie miałam gałki w domu a pogoda paskudna to żeby się nie fatygować do sklepu dodałam przecisniety czosnek. Oraz żeby makaron nie pływał w tym sosie śmietankowym bo wyszedł mi nie zbyt gęsty to dodałam jedno jajo roztrzepane do części z makaronem. POLECAM. PYCHA!

Anonimowy pisze...

Zapiekanka boska,wspaniały przepis.Za pierwszym razem sos się zwarzył,dlatego za drugim razem zrobilem ten sam ale na gotowym sosie z torebki :) Dzieki za przepis!

Przepisy Igusi pisze...

Dziękuję:-)

Monia pisze...

tylu zdjęć w jednym przepisie to ja nigdy nie widziałam :)

Anonimowy pisze...

Witam,

dziś zrobiłem zapiekankę. Palce lizać! Została mniejsza połowa ;)

Anonimowy pisze...

dobrze zrozumialam ze smietane jogurtowoa lub serek. Bo nietstety ale tu gdzie mieszkam smietany jogurtowej jeszcze nigdy nie widzialam :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...