Awokado albo inaczej Smaczliwka wdzięczna.
W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów.W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy).
Miąższ w dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję,
a w smaku przypomina orzech włoski.
100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii/ 550 - 1000 dżuli.
Najczęściej podstawą guacamole jest starte awokado, szczypta soli
i odrobina soku z limonki lub cytryny.
Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku,
stało się bardzo popularną przekąską w wielu krajach.
- awokado
- zielone oliwki
- czarne oliwki
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z limonki lub cytryny
- ostre papryczki
- sól,pieprz
Dojrzałe awokado obrałam ze skórki i pozbyłam się pestki.
Skropiłam je sokiem z limonki.
Dodałam zielone i czarne oliwki i parę ząbków czosnku.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Wlałam parę łyżek oliwy z oliwek
Składniki zmiksowałam.
W wersji ostrzejszej można dodać do środka ostre czerwone papryczki.
Ja dodałam je oddzielnie.
Sos guacamole podałam jako przystawkę z chipsami tortilla (nachos)
Proponuję poniżej wersję tylko z zielonymi oliwkami,czosnkiem i pomidorem.
Pomidora sparzyłam,obrałam ze skórki i wydrążyłam go z pestek.
Drobno pokroiłam i dodałam do zmielonego awokado.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz