środa, 28 września 2011

KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI


Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU.
Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;) 
 po drugie dodałam warzywa.

Składniki:
  • podudzia z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • suszone morele
  • suszone śliwki
  • przyprawa prowansalska do kurczaka
  • parę ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól,pieprz,słodka czerwona papryka
  • masło do podsmażenia
Kurczaka podsmażyłam na maśle.


Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia.
Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską,
majerankiem i startym czosnkiem.


Podlałam je wodą i oliwą.
Pokroiłam w plasterki marchewkę i pietruszkę.
Warzywa również chwilę podsmażyłam.


Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach
 dodałam warzywa i suszone owoce.




Piekłam jeszcze wszystko około 30 minut aż mięso zrobiło się miękkie.



SMACZNEGO!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda przepięknie. Jutro robię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...