Niestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa pora ,
wówczas to nachodzi nas ochota, na ciepłą i pożywną zupkę.
Proponuję więc zupę ogórkową;)
Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość
witaminy C oraz B6 i B12.
witaminy C oraz B6 i B12.
Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią.
Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm
z toksyn i metali ciężkich.
z toksyn i metali ciężkich.
Ogórki kiszone przyczyniają się również do szybszego
usuwania wody z organizmu,
dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów.
usuwania wody z organizmu,
dzięki czemu likwidują obrzęki i zastój płynów.
Jakby tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje.
Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!
Składniki:
- przecier z kiszonych ogórków
- włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka)
- bulion
- świeży koperek
- ziemniaki
- masło do podsmażenia warzyw
- śmietana do zupy
- ziele angielskie
- liście laurowe
Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego,
liście laurowe,kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu.
liście laurowe,kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu.
Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy
wraz z podsmażonymi warzywami.
Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów)
starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy.
Część przecieru z ogórków zmiksowałam i dołożyłam
do zupy wraz z pozostałym nie zmiksowanym przecierem.
Doprawiłam solą,pieprzem i na koniec posypałam pokrojonym koperkiem.
Można dodać śmietankę i zjeść już zupkę.
Jeszcze ciepła ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz