Połączenie kakao, piany, kruchego ciasta
Wydaje się skomplikowane w wykonaniu,
ale w rzeczywistości jest łatwe i proste.
Składniki:
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 5 szt. jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru ( moje powidła są słodkie)
- 2-3 łyżki kakao
- powidła śliwkowe lub z sezonowych owoców
- cukier puder do posypania
Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia,dodałam 1/4 cukru,
cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło.
cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki masło.
Wszystkie składniki zagniotłam.
Podzieliłam ciasto na połowę, a następnie jedną połówkę na 1/4 i 3/4
Obie mniejsze części włożyłam do zamrażalnika na około 15 minut.
W międzyczasie wyłożyłam blachę (o wymiarach 35 cm/25 cm)
papierem do pieczenia.
papierem do pieczenia.
Połowę jasnego ciasta wylepiałam po kawału na blachę,
i ponakłuwałam je widelcem.
Ostatnia warstwa to pozostała część zamrożonego, jasnego ciasta.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika na około 50 minut
i piekłam w temperaturze 180-190 stopni.
Smacznego!
17 komentarzy:
Wygląda na przepyszne:) uwielbiam takie powidła. W ogóle całe ciasto jest świetne:)
I wczoraj oprócz brokułowej zupki z tego blogu,upiekłam także tego pleśniaka! I co? Kolejny raz zachwalam,bo wyszło idealne ciasto- pyszne! PRZEPYSZNE CUDO! Eh... Uściski dla właścicielki bloga! Każdy przepis mi wychodzi!:)
To drugie ciasto jakie upiekłam. Miałam małe problemy z ugnieceniem, bo było za kruche ale dodałam więcej margaryny i wyszło super. Nie za słodkie, kruche, pyszne. teraz korci mnie tort bezowy :)
wspaniały!!!!!!!!!!!! zostaje moim ulubionym! dziekuje
Upiekłam. Wyszło pyszne! Polecam przepis.
Super przepis I instrukcja krok po kroku, nie moglo sie nie udac, zanim ciasto ostyglo moi chlopcy zjedli pol blachy
Kilka razy piekłam ciasta "blogowe", skuszona pięknymi zdjęciami i opisami rzekomo zniewalającego smaku, niestety w większości smak wypieków był, delikatnie mówiąc, odwrotnie proporcjonalny do wyglądu na zdjęciu :) Postanowiłam jednak upiec to ciasto z wykorzystaniem moich domowej roboty powideł i muszę powiedzieć, że pierwszy raz jestem mile zaskoczona efektem końcowym. Bardzo dobre ciacho, zniknęło w jeden wieczór, na pewno nie raz do niego wrócę. Najpierw jednak wypróbuję kilka innych przepisów autorki, bo to jeden z niewielu blogów, w których komentarze piszą osoby, które faktycznie skorzystały z przepisu, a nie tylko wypisują zachwyty w stylu "o jakie piękne, musi być pyszne" :) Z czystym sumieniem polecam
Piekłam w piątek i została tylko blacha do umycia. Rodzina była zachwycona.
na jaką blachę jest ta porcja >
35/25 cm
Witam Jaka śmietna azostała użyta w przepisie?
18%
dziękuje i przepraszam nie zauwazyłam ze w przepisie była informacja :)
Witam, a czy moze byc smiet 12 % ?
Lepsza 18%
Moj ulubiony przepis na to ciasto, sprawdzony wielokrotnie;-)
Właśnie siedzi w piecu ❤
Uwielbiam to cisto taki smak dzieciństwa
Prześlij komentarz