piątek, 16 września 2011

ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ



Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów
np.w curry,w pomidorach,musztardzie.
Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką,
który często gości na naszych stołach.
Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12,
a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor i jod. 

 







Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli.
Tak też zrobiłam, odlewając co jakiś czas wodę i zalewałam je ponownie.


Wysuszyłam płaty śledziowe i odsączyłam z nich nadmiar wody.
Użyłam do tego papierowych ręczników.




Pokroiłam je na kawałki.


Dodałam pokrojoną drobno cebulkę.


Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny.


Pokroiłam odrobinę cebuli dymki.


Dodałam olej.


I wszystko dokładnie wymieszałam.

Odstawiłam do lodówki i gotowe;)
Smacznego!



Polecam również:






 








5 komentarzy:

nietylkopasta.pl pisze...

ja daję raczej cebulkę a nie szczypior :) a i uwielbiam używać czerwonej i ze względu na smak i kolorystykę

panna.cotta pisze...

A ja mam pytanie bo przepis wydaje się fajny i zamierzam z niego skorzystać, tylko nie wiem ile oleju się daje i na ile śledzi. Chodzi mi o przybliżoną proporcję.

Przepisy Igusi pisze...

Witaj;-) Na oko;-) Na około 5 płatów śledzi...wlewam tyle oleju,żeby je pokrył.Nie za dużo...Pozdrawiam

panna.cotta pisze...

Śledzie zostały zrobione na święta - powtórka w sylwestra. Polecam :)

Anonimowy pisze...

;) ja natomiast dodaję jeszcze ogórki kiszone pokrojone w kostkę (zamiast soku z cytryny )oraz paprykę czerwoną lub żółtą .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...