środa, 28 marca 2012

SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM



Sola jest chudą rybą atlantycką.
Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają  
kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez.

Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym
ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Zacznijmy od sosu.

W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku.



Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny.


W garnku rozmroziłam szpinak.
Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku...
ale mamy marzec więc pozostał mi mrożony.


Dodałam do niego starte ząbki czosnku,sól,pieprz i śmietanę.

Obrałam ziemniaki.
Pokroiłam je na ćwiartki i wyłożyłam na blachę do pieczenia.
Posypałam majerankiem,tymiankiem,oregano,
czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.
Polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika.
Piekłam je około 40 minut w temperaturze 220 stopni.



Filety z soli posoliłam,posypałam kolorowym pieprzem
 i skropiłam cytryną.





Usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju.






Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika.



Solę podałam na szpinaku,polaną sosem koperkowym i
pieczonymi ziemniakami.

Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!




2 komentarze:

Klimatyczna pisze...

Pychota :)) Już nie mogę się doczekać piątkowego obiadu :)) Pozdrawiam serdecznie.

Aga w kuchni pisze...

pyszna rybka ze szpinakiem... a wiem co mówie, bo w tym tyg. robiłam podobne danie, tylko jeszcze zapiekałam to w cieście francuskim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...