Sola jest chudą rybą atlantycką.
Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają
kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez.
Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym
ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Zacznijmy od sosu.
W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku.
Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny.
W garnku rozmroziłam szpinak.
Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku...
ale mamy marzec więc pozostał mi mrożony.
Dodałam do niego starte ząbki czosnku,sól,pieprz i śmietanę.
Obrałam ziemniaki.
Pokroiłam je na ćwiartki i wyłożyłam na blachę do pieczenia.
Posypałam majerankiem,tymiankiem,oregano,
czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.
Polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika.
Piekłam je około 40 minut w temperaturze 220 stopni.
Filety z soli posoliłam,posypałam kolorowym pieprzem
i skropiłam cytryną.
Usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju.
Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika.
Solę podałam na szpinaku,polaną sosem koperkowym i
pieczonymi ziemniakami.
Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów.
Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
2 komentarze:
Pychota :)) Już nie mogę się doczekać piątkowego obiadu :)) Pozdrawiam serdecznie.
pyszna rybka ze szpinakiem... a wiem co mówie, bo w tym tyg. robiłam podobne danie, tylko jeszcze zapiekałam to w cieście francuskim :)
Prześlij komentarz