Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu.
Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw,
wszystko zależy od smaków i gustów.
Ja proponuję dziś poniższy skład.
Składniki:
- kapusta pekińska
- kawałek białej części pora
- ogórek kiszony
- marchew
- rzodkiewki
- jabłko
Sos:
- 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego
- 1 łyżkę majonezu
- 1 łyżeczkę chrzanu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej,
uprzednio wykroiwszy z nich grube białe części.
Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew
Dodałam starte jabłko
Pokroiłam pora
I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki
Wszystko wymieszałam
Do miseczki przełożyłam składniki do sosu.
Wymieszałam je i polałam nim surówkę.
Smacznego!
1 komentarz:
:)Uwielbiam ogródki do tego strasznie pasują kotlety ziemniaczane (NIE PLACKI!!!!)z sosem grzybowym.Zimny Kasztelan idealnie zwieńczy całość.
Prześlij komentarz