środa, 14 marca 2012

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ



Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do obiadu.
Do kapusty można wykorzystać wiele różnych warzyw,
wszystko zależy od smaków i gustów.
Ja proponuję dziś poniższy skład.

Składniki:
  • kapusta pekińska
  • kawałek białej części pora
  • ogórek kiszony
  • marchew
  • rzodkiewki
  • jabłko
Sos:
  • 0,5 opakowania jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżkę majonezu
  • 1 łyżeczkę chrzanu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Pokroiłam parę liści kapusty pekińskiej,
uprzednio wykroiwszy z nich grube białe części.


Na tarce starłam parę rzodkiewek i marchew


Dodałam starte jabłko


Pokroiłam pora


I na koniec dodałam obrane ze skórki i pokrojone kiszone ogórki 



Wszystko wymieszałam


Do miseczki przełożyłam składniki do sosu.
Wymieszałam je i polałam nim  surówkę.

Smacznego!


1 komentarz:

Maciej pisze...

:)Uwielbiam ogródki do tego strasznie pasują kotlety ziemniaczane (NIE PLACKI!!!!)z sosem grzybowym.Zimny Kasztelan idealnie zwieńczy całość.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...