Ojczyzną tofu są Chiny.
Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach.
Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób,które dbają o linię.
Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu.
Jest wspaniałym źródłem wapnia.
Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby.
Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika,
jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy.
Zawijamy je wówczas w papierowy ręcznik lub ściereczkę i przykrywamy deseczką (talerzem),
obciążając ją czymś ciężkim.
Pozostawiamy je w ten sposób przynajmniej na 20 minut.
Można go użyć w każdej prawie potrawie, którą znamy i lubimy,
w postaci dodatku lub jako głównego składnika.
Tofu można jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć i dodawać do potrawy w kostkach,
plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane.
W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.
Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu.
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu
- mix dowolnych sałat
- łodyżka selera naciowego
- garść czarnych oliwek
- 5 szt. suszonych pomidorów
- mała czerwona cebula
- ser feta do posypania sałatki
- grzanki
Marynata do tofu:
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- czosnek granulowany do smaku
- zioła prowansalskie
- kolorowy pieprz
Sos do sałatki:
Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU)
Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej.
Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat.
Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy.
I dodawałam je kolejno do sałat.
One również powędrowały do reszty składników.
Tofu odcisnęłam z zalewy.
Pokroiłam je w kostkę.
Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut.
Następnie podsmażałam je przez około 7 minut na patelni.
Wsypałam złociste kawałki do sałatki.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki.
Podsmażyłam je na chrupko na patelni.
Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy.
Posypałam nimi sałatkę.
Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-)
Sałatka była pyszna! Polecam!
Zapraszam również na sałatkę z
1 komentarz:
Tofu to jedna z podstaw diety wegetariańskiej a dzięki wam wreszcie wiem jak to cudo przyrządzić :) Dziękuję !!!
Prześlij komentarz