Sezon na szparagi jeszcze trwa.
Korzystajmy więc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą.
Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar.
Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami,
skropionej oliwą z oliwek.
skropionej oliwą z oliwek.
Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.
Składniki: (na 3-4 osoby)
- około 20 szt. zielonych szparagów
- ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów
- cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów)
- świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania
Do podania grzanki:
- bagietka czosnkowa
- świeże lub suszone zioła
- sól
- słodka czerwona papryka
- oliwa z oliwek
Ze szparagów odkroiłam twarde końce.
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.
Teraz trochę zabawy.
Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.
Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypałam świeży tymianek.
Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.
Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.
Smacznego!
Polecam również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz