sobota, 10 maja 2014

ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM



Sezon na szparagi jeszcze trwa.
Korzystajmy więc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą. 
 

Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar.
Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami, 
skropionej oliwą z oliwek.
Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację. 
 

Składniki: (na 3-4 osoby)
  • około 20 szt. zielonych szparagów
  • ser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagów
  • cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów)
  • świeży tymianek (niekoniecznie) do posypania
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz do posypania 

 Do podania grzanki:
  • bagietka czosnkowa
  • świeże lub suszone zioła
  • sól
  • słodka czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
 Ze szparagów odkroiłam twarde końce.
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone. 
 

Teraz trochę zabawy.
 Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.

 Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.

 

 Na wierzch posypałam świeży tymianek.

 

Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika 
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.


Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.
Smacznego!

 

Polecam również:




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...