Jest to potrawa kuchni kresowej.
Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw.
Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam.
Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie.
Składniki: na około 6 porcji
- płat ciasta francuskiego
- 50 dag kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 20 dag kaszy jaglanej
- 2 szt. cebuli
- 2 szt. jajek
- sól, pieprz
Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły.
Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody
i gotowałam około 40 minut.
Wlałam do niej wywar z grzybów.
Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam.
Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą.
Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty.
Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo.
Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego.
Można posmarować powierzchnię jajkiem.
Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować.
Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia
1 komentarz:
Uwielbiam potrawy z ryżem. A te są naprawdę ciekawe.
Prześlij komentarz