Kremowo-budyniowo.
Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.
Rozpusta na całego.
Za każdym razem ciasto wychodzi inne.
Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)
Składniki:
CIASTO:
- szklanka wody
- 125g margaryny
- szklanka mąki
- 5 sztuk jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 0,5 litra mleka
- 200g masła/margaryny
- budyń waniliowy/śmietankowy
- szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)
Zacznijmy od ciasta.
W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
Do wrzącej wody dodałam mąkę,
dokładnie ucierałam i gotowałam
około 1 minuty.
Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.
Odstawiłam ją do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbiłam jajka.
Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.
Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
o wymiarach 25cm/35cm.
Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.
Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.
W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.
Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier.
Rozmieszałam.
Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.
Chwilę gotowałam cały czas mieszając.
Wystudziłam.
Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło.
Ciasto przekroiłam na dwie części.
Na jedną z nich nałożyłam krem,
a drugą częścią przykryłam.
Wstawiłam karpatkę do lodówki.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Pycha! Smacznego!
2 komentarze:
u mnie nie wyszly takie gorki:(
A mi wyszły konkretne góry! WOW! Moja pierwsza karpatka! Udało się w 100%! Pycha! Dziękuję za kolejny udany pyszny przepis!
Prześlij komentarz