sobota, 25 lutego 2012

KARPATKA


Kremowo-budyniowo.
Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.
Rozpusta na całego.
Za każdym razem ciasto wychodzi inne.
Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)


Składniki:

CIASTO:
  • szklanka wody
  • 125g margaryny
  • szklanka mąki
  • 5 sztuk jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
KREM
  • 0,5 litra mleka
  • 200g masła/margaryny
  • budyń waniliowy/śmietankowy
  • szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)

Zacznijmy od ciasta.

W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.


Do wrzącej wody dodałam mąkę,
dokładnie ucierałam i gotowałam
około 1 minuty.



 Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.
Odstawiłam ją do ostygnięcia.


Do zimnej masy wbiłam jajka.


Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.

Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
o wymiarach 25cm/35cm.
Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.


Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.
Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.


W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.

Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier.
Rozmieszałam.


Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.


Chwilę gotowałam cały czas mieszając.


Wystudziłam.
Miksując dodawałam stopniowo miękkie masło.



Ciasto przekroiłam na dwie części.
Na jedną z nich nałożyłam krem,
a drugą częścią przykryłam.


Wstawiłam karpatkę do lodówki.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
Pycha! Smacznego!


2 komentarze:

Hexe pisze...

u mnie nie wyszly takie gorki:(

Anonimowy pisze...

A mi wyszły konkretne góry! WOW! Moja pierwsza karpatka! Udało się w 100%! Pycha! Dziękuję za kolejny udany pyszny przepis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...