Polecam dziś to ciemne kakaowe ciasto
z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą.
Składniki:
CIASTO
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 1 l śmietany kremówki 30 proc.
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
PONCZ
- 0,5 szklanki herbaty
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki rumu/aromat rumowy
POLEWA
- 160g margaryny
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru
- dżem własnej produkcji z czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Białka oddzieliłam od żółtek.
Żółtka ubiłam z 1/4 szklanki cukru do białości.
Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno.
Do białek wlałam masę z żółtek
i delikatnie wymieszałam.
Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam je na pół.
W małym garnuszku rozpuściłam cukier z herbatą aż powstał syrop.
dodałam sok z cytryny i rum.
Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta.
Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki.
Pozostało jeszcze sporządzenie polewy.
W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao.
Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto.
Najpierw dżem z porzeczek.
Jest on kwaskowy, co bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy.
Następnie warstwa kremu.
Przykryłam drugą częścią ciasta
i polałam polewą czekoladową.
Na wierzch nałożyłam kleksy kremu.
Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem...
Pycha i smacznego!
3 komentarze:
Faktycznie pycha! Ślinię się na widok tej czekolady na wierzchu ciacha. Ojjj, ale mnie skusiłaś!
Dziekuje:-) Wprawdzie Wz zjedzona ale upiekę cos innego jak wpadniesz:-)
Pyszne! dżem porzeczkowy idealnie przełamuje krem i świetnie współgra z ciastem:)
Prześlij komentarz