czwartek, 15 marca 2012

SAŁATKA WARZYWNA Z TOFU


Ojczyzną tofu są Chiny.
Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach.

Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym składnikiem diet odchudzających i ważnym elementem codziennej diety osób,które dbają o linię.


Powstaje z trzech zaledwie składników ziarna sojowego, wody i koagulantu.
Jest wspaniałym źródłem wapnia.

Jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby.

Entuzjastycznie przyjmuje smak marynaty, która głębiej wnika,
 jeżeli przed marynowaniem tofu się odsączy.
 Zawijamy je wówczas w papierowy ręcznik lub ściereczkę i przykrywamy deseczką (talerzem),
 obciążając ją czymś ciężkim.
Pozostawiamy je w ten sposób przynajmniej na 20 minut.

Można go użyć w każdej prawie potrawie, którą znamy i lubimy,
 w postaci dodatku lub jako głównego składnika.
 Tofu można jeść na surowo, piec, gotować lub smażyć i dodawać do potrawy w kostkach,
plastrach, rozdrobnione lub zmiksowane.
W sprzedaży znajdziemy świeże, wędzone lub suszone tofu.

Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu.

Składniki:
  • 180 g naturalnego tofu
  • mix dowolnych sałat
  • łodyżka selera naciowego
  • garść czarnych oliwek
  • 5 szt. suszonych pomidorów
  • mała czerwona cebula
  • ser feta do posypania sałatki
  • grzanki
Marynata do tofu:
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • czosnek granulowany do smaku
  • zioła prowansalskie
  • kolorowy pieprz
Sos do sałatki:
Przepis na sos znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli (TU)
Tutaj zamiast musztardy dijon użyłam musztardy francuskiej.

Do miski wsypałam świeże rodzaje sałat.


Pokroiłam czerwoną cebulę i seler naciowy.


I dodawałam je kolejno do sałat.




Pokroiłam czarne oliwki i suszone pomidory.



One również powędrowały do reszty składników.



Tofu odcisnęłam z zalewy. 


Pokroiłam je w kostkę.


Przyprawiłam marynatą i odstawiłam na około 20 minut.


Następnie podsmażałam je przez około 7 minut na patelni.


Wsypałam złociste kawałki do sałatki.


Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.


Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki.
Podsmażyłam je na chrupko na patelni.
Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy.
Posypałam nimi sałatkę.


Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-)

Sałatka była pyszna! Polecam!
 



Zapraszam również na sałatkę z




1 komentarz:

DARMOWE GRY ONLINE pisze...

Tofu to jedna z podstaw diety wegetariańskiej a dzięki wam wreszcie wiem jak to cudo przyrządzić :) Dziękuję !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...