Byłam w końcu na grzybach.
Pogoda cudna, w lasach wysyp maślaków.
Sama radość ze zbierania.
Gorzej z obieraniem i czyszczeniem tych darów natury.
Ale wszystko rekompensuje ich zapach i smak.
Trochę zasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzić
pyszne grzybowe risotto.
Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu.
Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów)
- grzyby leśne (dowolna ilość)
- 250 g ryżu do risotto np.Arborio
- białe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml )
- 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 5 łyżek masła
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- garść koperku lub natki pietruszki
- około 6-7 łyżek tartego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Oto część moich leśnych zbiorów.
Oczyściłam je i obrałam.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła.
Dodałam starty ząbek czosnku.
Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.
Dodałam je do cebuli.
Dołożyłam łyżkę masła i dusiłam je.
Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż.
Podsmażyłam go chwilę.
Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.
Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż.
Dodałam masło.
Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion.
Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów.
Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko.
Przyprawiłam i wsypałam koperek.
Zamiast niego pasuje również natka pietruszki.
Wymieszałam.
Można dodać jeszcze pozostałą część masła.
Na koniec wsypałam starty parmezan.
Pyszne i pachnące grzybami risotto jest powalające.
Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem
i życzyć Wam smacznego!
Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki
i przygotować z nich
Polecam również risotto:
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz