Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego
Wschodu.
Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.
Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia".
Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.
Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia".
Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,
odmładza, dodaje sił witalnych.
Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia.
odmładza, dodaje sił witalnych.
Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia.
Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest
antyutleniaczy.
Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.
Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.
Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,
a także przeciwdziała procesom starzenia.
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,
takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.
Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
a także przeciwdziała procesom starzenia.
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych,
takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.
Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na
psychikę.
Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.
Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.
Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem
do napojów i deserów.
W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.
Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański
do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.
W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.
W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.
Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański
do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.
W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.
W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład
jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także
można przyrządzić coś pysznego.
Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.
Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.
Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.
Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.
Ja wykorzystałam nasiona i sok z granatu do dzisiejszej sałatki.
Składniki:
- mix sałat
- rukola
- owoc granatu
- 6 koktajlowych pomidorków
- mango (dojrzałe)
- serek ricotta
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól pieprz
Zacznijmy od mango i granatu.
Mango odkroiłam od pestki i pokroiłam w kostkę.
Następnie odcięłam miąższ od skórki.
Można też obrać ze skórki i ponacinać cały owoc w kostkę,
a następnie odkroić nożem.
Na talerzu rozłożyłam sałaty i rukolę.
Kolej na małe koktajlowe pomidorki.
Pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do sałat.
Na nich ułożyłam kawałki soczystego i słodkiego mango.
i nasiona granatu.
Dodałam serek ricotta.
Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu,
sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam.
Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu.
Smacznego!
Polecam też inną wersję sałatki z mango.
1 komentarz:
Rewelacyjna / moja ulubiona
Prześlij komentarz