środa, 23 października 2013

SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA




Granat...słodki i cierpki zarazem.
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. 
Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e. 
Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia".

Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, 
odmładza, dodaje sił witalnych. 
Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia.
Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest antyutleniaczy.
 Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. 
Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie,
 a także przeciwdziała procesom starzenia.
Owoce granatu są bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, 
takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.
 Zawierają również błonnik, kwasy organiczne oraz białko.
 Sok z granatów ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, ale również na psychikę.
 Powinny sięgać po niego osoby zabiegane i zestresowane.



 Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. 
W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.
 Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański 
do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. 
W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw.
W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. 
Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem. 
Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina.

Ja wykorzystałam nasiona i sok z granatu do dzisiejszej sałatki.



Składniki:
  • mix sałat
  • rukola
  •  owoc granatu
  • 6 koktajlowych pomidorków
  • mango (dojrzałe)
  • serek ricotta
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól pieprz

 Zacznijmy od mango i granatu.



 Mango odkroiłam od pestki i pokroiłam w kostkę.
Następnie odcięłam miąższ od skórki.



 Można też obrać ze skórki i ponacinać cały owoc w kostkę,
a następnie odkroić nożem.



Na talerzu rozłożyłam sałaty i rukolę.



Kolej na małe koktajlowe pomidorki.



Pokroiłam je na ćwiartki i dodałam do sałat.



Na nich ułożyłam kawałki soczystego i słodkiego mango.



i nasiona granatu.



Dodałam serek ricotta.
Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu, 
sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam.
Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu.
Smacznego!





 

Polecam też inną wersję sałatki z mango.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...


Rewelacyjna / moja ulubiona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...