czwartek, 3 października 2013

OWSIANE CIASTECZKA Z JAGODAMI GOJI


Zakupiłam sobie ostatnio najzdrowsze owoce świata, czyli 
jagody goji  inaczej zwane kolcowojem pospolitym.

Te małe suszone jagódki:
  • Zawierają dużo witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy.
  • Oczyszczają krew, wzmacniają oczy, mięśnie i kości i wspomagają odporność organizmu.
  • Są bardzo bogatym źródłem białka. 
  • Zawierają 19 różnych aminokwasów.
  • Są bogate w  cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen i fosfor.
  • Są też najbogatszym (z wszystkich produktów roślinnych) źródłem beta karotenu.
  • Znajduje się w nich wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6 i kwas linolowy) i antyoksydantów.
  • Mają działanie przeciwzapalne.
  • Obniżają poziom cholesterolu. 
  • Mają wpływ na spowolnienie procesów starzenia.
Uff... to tylko niektóre informacje i  właściwości jagódek.
Myślę,że wystarczy.


Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-)
Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. 
Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków.
Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo.

Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne
 owsiane ciasteczka.
 
 

Składniki: ( temperatura pokojowa)
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 120g masła
  • 50g  cukru trzcinowego (można dodać więcej jeśli wolicie słodsze)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 2-3 garście suszonych jagód goji


Do miski przesiałam mąkę.



Wsypałam cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Wymieszałam i odstawiłam.



W robocie kuchennym zmiksowałam masło z cukrem.



Wbiłam jajko.


Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka.



Dodałam je do masy .



Wsypałam mąkę i wymieszałam.



Następnie wsypałam otręby owsiane


i płatki owsiane.



Połączyłam je z ciastem.


Pozostało już tylko dodać jagody goji.




Wymieszałam i ciasto gotowe.
 

Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam.
Układałam na papierze, zachowując odstępy.



Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
 

Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-)
Takie ciasteczka je się nie mając poczucia winy...
bo przecież są zdrowe i mało kaloryczne prawda? ;-)
Można je przechowywać w szczelnym pudełeczku przez tydzień.
Ale kto by je chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...