Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile....
Koniec roku i przed nami Sylwester.
Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!
Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!
Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)
Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu.
Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów.
Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń
i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-)
Składniki ciasto:
- kostka masła
- 1 jajko
- około 5 dag /pół kostki drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych
- pół szklanki mleka
- szczypta cukru
Składniki dodatkowe:
- pół kostki masła
- około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
- pół paczki ziół prowansalskich
- łyżeczka soli ziołowej
- parmezan do posypania
- sezam do posypania
Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Można dosypać do nich łyżkę mąki
Można dosypać do nich łyżkę mąki
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
Mąkę wysypałam na blat
i dodałam jajko.
i dodałam jajko.
Dodałam miękkie masło.
Wlałam wyrośnięte drożdże.
Składniki wymieszałam.
Jeśli uznacie że ciasto jest za rzadkie to można dosypać więcej mąki.
Wsypałam część ziół prowansalskich
i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
Podczas gdy ciasto rosło,
wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową
Następnie posypałam je startym parmezanem i jak lubicie ziarnami sezamu.
Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.
Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut
w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.
Podobne paluchy robiłam na Święta.
Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli.
Wówczas użyłam większej ilości składników.
Smacznego!
8 komentarzy:
Muszą być wciągające;) Pycha.
Wyglądają świetnie! Muszę koniecznie wypróbować :)
Tresc tej publikacji na dlugo pozostanie w mojej glowie.
Podziekowania dla autora i oczywiscie szkolna „6”:)
Zobacz także moją strone internetową ; mutant mass
paluchy były hitem wczorajszej imprezy! Pycha!
Z jakiej maki je robić?
Pszenna lub puszysta do ciast drozdzowych np.Lubelli.
Zrobie dzis ;) a słyszeliście o paluchach kukurydzianych u mnie w Toruniu w piekarni są i zobaczę czy te będa smakować podobnie:)
Kostka masła to znaczy ile dag?
Prześlij komentarz