piątek, 30 grudnia 2011

PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM




Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile....
Koniec roku i przed nami Sylwester.
Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!
Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!
Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)

Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu.
Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów.
Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń
i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-)

Składniki ciasto:
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • około 5 dag /pół kostki drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli
  • pół szklanki mleka
  • szczypta cukru


Składniki  dodatkowe:
  • pół kostki masła
  • około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
  • pół paczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli ziołowej
  • parmezan do posypania

Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.


Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
Można dodać jej trochę więcej.


Pokroiłam miękkie masło.


Wlałam wyrośnięte drożdże.


Składniki wymieszałam.
Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.


W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.



Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową


Następnie posypałam je startym parmezanem.


Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.


Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.


Podobne paluchy robiłam na Święta.
Zamiast ziół i czosnku użyłam kminku i soli.




Wówczas użyłam większej ilości składników.
Smacznego!

8 komentarzy:

Tyna pisze...

Muszą być wciągające;) Pycha.

Magda pisze...

Wyglądają świetnie! Muszę koniecznie wypróbować :)

Anonimowy pisze...

Tresc tej publikacji na dlugo pozostanie w mojej glowie.
Podziekowania dla autora i oczywiscie szkolna „6”:)

Zobacz także moją strone internetową ; mutant mass

Anonimowy pisze...

paluchy były hitem wczorajszej imprezy! Pycha!

Wojtek Jozwik pisze...

Z jakiej maki je robić?

Przepisy Igusi pisze...

Pszenna lub puszysta do ciast drozdzowych np.Lubelli.

Wojtek Jozwik pisze...

Zrobie dzis ;) a słyszeliście o paluchach kukurydzianych u mnie w Toruniu w piekarni są i zobaczę czy te będa smakować podobnie:)

Marysia Zając pisze...

Kostka masła to znaczy ile dag?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...